Osmani: EU da ukine sankcije Kosovu i kazni Srbiju

Vjosa Osmani
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas, po dolasku na Samit EU - Zapadni Balkan u Brisel, da će tražiti od Unije da ukine sankcije Kosovu i uvede kaznene mere Srbiji.

Osmani je istakla da je došla sa porukama građana Kosova, da pozove lidere EU da ukinu nepravedne mere protiv Kosova.

"Kosovo je preduzelo sve mere da deeskalira situaciju i sada je na EU da odustane od mera koje pogađaju građane, kao što su projekti koji se tiču njihovog života. Tu mislim na sve građane, bez obzira na etničku pripadnost", rekla je ona.

Ukazala je da se Samit održava u vreme velikih turbulencija u svetu i da su mir i bezbednost neophodni za napredak, privredni rast, prosperitet.

"Kosovo je bila žrtva akta agresije 24. septembra, koji je bio organizovan i finansiran od Srbije. Očekujemo da EU usvoji mere protiv Srbije zbog tog napada, jer mora postojati odgovornost", rekla je Osmani.

Istakla je da nije optimista da će tako nešto biti usvojeno na Savetu EU, jer neke članice Unije to blokiraju, ali da Evropska komisija ima mogućnosti da uvede takve mere.

"Kada govorim o merama ne tražim da Srbija bude kažnjena, već da se prema njoj ophode jezikom koji jedino razume, kako bi se sprečilo da ponovo napadne Kosovo. Očekujem finansijske mere, jer je to jedino što razume Aleksandar Vučić i odvratilo bi ga od daljih napada", dodala je ona.

Kazala je da Kosovo sarađuje sa Natoom u jačanju bezbednosti granice, kako bi se sprečio šverc oružja i ulazak "uniformisanih terorista".

Takođe, navela je da je vreme da Kosovu bude otvorena evropska budućnost.

"Kosovo je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja još nema status kandidata, a aplicirala je pre godinu dana i treba da napreduje u tom procesu. Preduzeli smo brojne reforme i korake u ispunjavanju uslova. Spremni smo da učinomo sve što je potrebno", rekla je Osmani.

Upitana za normalizaciju odnosa sa Srbijom, odgovorila je da je Kosovo apsolutno privrženo procesu normalizacije odnosa, i da je zbog toga 26. oktobra ponudilo potpisivanje Briselskog i Ohridskog sporazuma.

"Kosovo pokazuje svu privrženost tom procesu kao konstruktivna strana. Izneću tu privrženost Kosova i na ovom sastanku. Ali očekujem od EU da postavi neka pitanja Srbiji. Taj proces nije jednosmerna ulica. Sporazum zahteva od Srbije da primeni više članova dokumenata, posebno član 4 koji zahteva prestanak blokade članstva Kosova u međunarodnim organizacijama", naglasila je Osmani.

Na pitanje u vezi sa ZSO, rekla je da Briselski sporazum predviđa I primenu ranijih dogovora.

"Predloženi nacrt statuta ZSO mora pred Ustavni sud i ako on oceni da je u saglasnosti sa Ustavom, da ne pravi novi nivo vlasti i ne donosi novu RS, biće implementiran. Oni koji su izradili nacrt veruju da je u saglasnosti sa kosovskim ustavom, ali Ustavni sud je jedini koji može dati tu ocenu", poručila je Osmani.