Pahor: Protiv sam promena granica, podržavam proširenje EU

Borut Pahor
Izvor: Tanjug

Predsednik Slovenije Borut Pahor odbacio je danas ideju o promeni granica država bivše SFRJ i poručio da podržava proširenje EU na Zapadni Balkan i proširenje EU.

Pahor je na konferenciji za novinare rekao da nema saznanja o non-pejperu i da o njemu nije razgovarao sa premijerom Janezom Janšom.

"Branim tezu da bi bilo najbolje da EU odluči da uključi sve zemlje Zapadnog Balkana u EU", rekao je Pahor.

Pahor je rekao da proširenje EU postaje pitanje vremena, a ne samo političke volje.

"Spori tempo proširenja topi poverenje u evropsku perspektivu u ovim zemljama, a posledice bi mogle biti jačanje nacionalizma i povećanje uticaja trećih zemalja" , poručio je Pahor, preneo je slovenački portal 24ur.

Istakao je da će proširenje sprečiti pojavu opasnih ideja o promeni granica, čemu se, kako je kazao, oštro protivi.

"Kao predsednik republike posetio sam BiH sedam puta. Tokom poslednje posete, ni ranije ni kasnije, nisam bio upoznat ni sa jednim neslužbenim dokumentom. Oštro se protivim ideji konačnog raspada Jugoslavije i promeni granica", rekao je slovenački predsednik.

Prema njegovim rečima, miran proces promene granica na prostoru Zapadnog Balkana nije moguć.

"Brži proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u evroatlantske organizacije ojačao bi princip teritorijalnog integriteta zemalja i sigurnost i stabilnost čitave Evrope", naveo je Pahor.

To su, upozorio je, vrlo osetljiva pitanja.

Poslednji Janjičar
16. April 2021.
Gospodine Pahor,

Mi smo na ovome portalu predložili IDEJU kako da sprečite da bure baruta ponovo ne eksplodira i odnese za sobom milione života nevinih ljudi na EX YU prostranstvu.

Hoćete li prihvatiti ovu IDEJU VI Predsednici zemalja sa prostora bivše SFRJ sve zavisi od od Vas, kao i od Vaših partnera iz EU.

Menjajte pamet, moral, i ostale vrline one unutrašnje a pre svega budite Humani jedni prema drugima, većine prema manjinama i obrnuto ...

Granice su se i tako promenile i za sobom nam ostavile stradanja, nevolje, mržnju, probleme a to znači da kasnimo prema EU.

Ako za dvadeset poslednjih godina nismo usoeli promeniti sami sebe, nadajmo se da ćemo se za sledećih dvadeset godina promeniti u pozitivnom smislu ...

Može biti ni do tada?

Da li smo srećni ili da li ste srećni, posle dvadeset godina svi Mi sa ovih prostora?

Podržite obespravljene, nemoćne, siromašne, grešne i ostale nevoljnike u ovim prljavim Igrama bez granica sa granicama na prostorima bivše nam zajedničke države.

Balkanska braća nisu u stanju da pomognu ove kategorije danas kada je relativno Mirno a tek kako bi pomogla ili spasila sve ostale ukoliko bi ovo bure baruta ( ne daj Bože ) ponovo eksplodiralo?

Bog neka Vam je u pomoći svima Vama sa prostora Balkana i šire ...

Lep pozdrav gospon Pahor in lepo se imejte v Deželi ...