Pahor za Kosovo onlajn: Dijalog zastao, nudim svoj plan da povratimo poverenje

Borut Pahor
Izvor: Kosovo Online

Nekadašnji slovenački predsednik Borut Pahor, koji bi mogao da zameni Miroslava Lajčaka na poziciji izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, izjavio je za Kosovo onlajn da je taj dijalog zastao zbog nedostatka poverenja, a da on nudi svoj plan kako da se to poverenje vrati i dijalog nastavi dalje.

Na pitanje šta bi promenio u dijalogu i gde vidi rešenje, Pahor je odgovorio da to sada ne može da kaže, ali da je zainteresovan za mesto specijalnog izaslanika EU.

"Ne mogu to sada reći, dok proces ne bude pokrenut. Odlučio sam se da idem u taj proces i onda ću, ako prihvate tu odluku, reći i ponuditi sve svoje reference, dati svoj plan. Dijalog je u zastoju, postoji nedostatak poverenja i treba naći način da se uz veće poverenje ide dalje", rekao je Pahor.

Napomenuo je da bez napretka u dijalogu ni Kosovo ni Srbija ne mogu postići ništa za svoju sigurniju budućnost.

Na pitanje da li je moguće da ceo Zapadni Balkan bude u EU 2030. godine, priznaje da to verovatno nije moguće, ali da bez optimizma ni 2050. godina neće realna godina.

"Optimizam je postojao 2004. godine, danas ne postoji. Moje izlaganje na skupu, kada sam rekao za 2030. godinu, nije naišao na aplauz, jer niko ne veruje da će 2030. godine biti spremna ni EU ni države u regionu. Ali, ako nastavimo tako, onda ni 2050. region neće biti u EU. A, vreme ističe", ukazao je Pahor u Ljubljani, gde je njegov Institut "Prijatelji Zapadnog Balkana" organizovao skup "Zapadni Balkan u EU".

Zbog svih geopolitičkih izazova, poput rata u Ukrajini i konflikta na Bliskom istoku, mora se očuvati mir, poručio je on.

"Nemojmo se šaliti. Mi smo odgovori da čuvamo mir, stabilnost i blagostanje ljudi u ovom delu Evrope. Samo je proširenje Evropske unije održiva garancija mira i sigurnosti", zaključio je Pahor.