Paljokaj: Dolazak Pletnera i Bona ulazak u novu fazu dijaloga

Augustin Paljokaj
Izvor: Koha ditore

Novinar i dopisnik "Kohe" iz Brisela Avgustin Paljokaj izjavio je da je poseta Pletnera i Bona Kosovu poruka da se pojača pritisak u dijalogu i ispuni ono što je dogovoreno u Briselu, prenosi Koha.

On je u sinoćnjoj emisiji na KTV rekao da se očekuje da zvaničnici nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona uvedu dijalog u novu fazu. Paljokaj je ocenio da Kosovo neće moći da izbegne formiranje ZSO, pošto je tako nešto potpisano u Briselu.

"Stvorena situacija i problemi na koje je dijalog naišao, gurnuli su nas u veću posvećenost dijalogu. Priprema se teren za pritisak na obe strane i sprovođenje dogovora o kojima su se prethodno dogovorili. Videlo se da visoki zvaničnici Evropske unije ne mogu mnogo da urade, ako ne vide da iza njih stoje moćne države Evrope“, naveo je Paljokaj.

On je dodao da zahtevi o poštovanju dogovora nisu novi i da ako je tačno da je finale dijaloga obostrano priznanje, onda "bi pritisak trebalo da bude na strani Beograda”.

"Za Kosovo će najveći pritisak biti primena sporazuma koji govori o stvaranju ZSO. Ne vidim mogućnost da Kosovo izbegne odgovornost da krene sa predlozima kako da se napravi ova Zajednica. Kosovo je preuzelo odgovornost. Aktuelna vlast to neće sprovesti, ali čak i prijatelji Kosova kažu da to treba sprovesti“, rekao je Paljokaj.

Prema njegovim rečima, EU je Kosovu dala pravo da ukine upotrebu tablica sa imenima gradova na Kosovu, ali ne i oznaku "KS“.

"Vidimo da Srbija pooštrava retoriku“, dodao je on, najavljujući da će Evropska unija podržati Kosovo u pitanju registarskih tablica sa Srbijom.

"Sprečavanje eskalacije je rezultat jasnih stavova EU i NATO da se nasilje neće tolerisati. Jasno su stavili do znanja predsedniku Vučiću u Briselu da je blokada puteva takođe nasilje“, rekao je Paljokaj.

Povodom uključivanja preševske doline u dijalog Kosova i Srbije, Paljokaj je naveo da je to legitimno, ali da tako nešto do sada nije predviđeno.

Paljokaj je rekao da je srpska strana insistirala na formiranju ZSO, ali da prema njegovim rečima Kosovo ne može da prihvati formiranje, a da ne zna kako to može da se uradi.