Vučić danas sa Lajčakom, Bonom i Pletnerom, predstavnici EU pre toga u Prištini

Lajčak i Vučić
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku Francuske i Nemačke Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, prenosi RTV.

Sastanak će, prema najavi pres službe predsednika, biti održan u 18 časova u Vili Mir, a nakon njega medijima će biti prosleđeno saopštenje.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun za Tanjug kaže da mu Lajčakov dolazak sa specijalnim savetnicima francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca, liči i na zauzimanje pozicija za učešće u rešavanju pitanja statusa KiM.

"Čini mi se da će uskoro uslediti glavno pitanje, a to je pitanje statusa i da se sada vrše kadrovske pripreme vodećih evropskih država, da se zauzimaju pozicije za učešće u rešavanju konačnog pitanja statusa KiM", rekao je Drecun.

Drecun je naglasio da mu se čini da će zapadna ponuda za rešavanje pitanja Kosova ipak biti model dve Nemačke sa stvaranjem ZSO ali, kako kaže, sa nešto drugačijim nadležnostima nego u sporazumu, a da ipak u geografskom smislu bude čvrsto uokvirena.

To će, smatra, biti možda poslednji predlog zapada našoj strani.

Pre sastanka sa Vučićem emisari će u Prištini razgovarati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.