Palmer: Formirati ZSO u skladu sa dogovorom, dijalog završiti međusobnim priznanjem

Lajčak i Palmer
Izvor: Kosovo Online

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer izjavio je da njegova zemlja snažno podržava dijalog Kosovo i Srbija i naglasio da oni nisu strane u dijalogu, već samo partneri kojima je cilj unapređenje odnosa dve zemlje.

"SAD snažno podržavaju dijalog. Nismo strana u dijalogu, već partneri koji rade i sa Beogradom i sa Prištinom. Zajedno ćemo podržati i unaprediti njihov cilj".

Palmer je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Prištini sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom rekao da bi Zajednica opština sa srpskom većinom trebalo da se formira u skladu sa dogovorom strana. 

"ZSO se treba formirati u skladu sa dogovorom dve strane, odnosno Kosova i Srbije“, rekao je Palmer i dodao da dijalog treba završiti uz međusobno priznanje.

O promeni granica

Upitan da li će strane biti primorane na kompromis oko promena granica ili nečeg drugog, Palmer je rekao da to ne zavisi od SAD ili EU, već je na državama da odluče.

„Zavisi od strana, jer u dijalogu strane odlučuju šta će se dogoditi.

I dalje verujemo da će uzajamno priznavanje to ostaviti u prošlosti i utrti put EU da krene napred.“

Gresni pop Milorad
01. Jun 2021.
Forzmiranje ZSO je obaveza preuzeta i potpisana u sklopu dijaloga dok se ta vasa fantazija o priznanju nikako ne moze smatrati argumentom!!!!
Lio
01. Jun 2021.
Bravo republika Kosova
Oprem dobro
01. Jun 2021.
Ko ce bre da slusa Kurtu i Bulu,,,nema sanse za priznanje jer je Kosovo i Metohija deo Srbije!!
Gringo
01. Jun 2021.
Srbija ce imati jos jednu republiku Republika Srpska 2 bez toga nema resenja izmedju Srbije i Kosova.