Panović: Kosovo u fokusu izborne kampanje samo u slučaju dogovora Beograda i Prištine

Zoran Panović
Izvor: Kosovo Online

Programski direktor Demostata Zoran Panović ocenio je za Kosovo onlajn da su izbori koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić za proleće naredne godine očekivani i istakao da bi Kosovo moglo da bude u fokusu te kampanje samo ako bi se postigao neki konkretan dogovor između Beograda i Prištine.

Panović je ocenio da je za vladajuću SNS racionalnija odluka da ide na izbore na proleće. 

Navodi da je mart "simbolički malo nezgodan mesec za Srbe" i podseća da su se brojne tragedije dešavale kroz istoriju srpskom narodu baš u martu, od 1941, a u novijoj istoriji to je bombardovanje SRJ, ubistvo premijera Zorana Đinđića i i martovski pogrom na Kosovu 2004. godine.

"Mart ima tu tešku simboliku i uvek se rizikuje da izbori koji se održavaju u tom mesecu dobiju dodatnu težinu. Kada radimo u Demostatu istraživanja, Kosovo se ne pojavljuje u vrhu liste prioriteta, kada ljudi govore šta im je najbitnije. Prvo kažu životni standard, zdravlje... Međutim, u nekim kriznim situacijama, kada se dese incidenti ili neki teror nad Srbima na Kosovu, onda kosovska tema naglo izbije u prvi plan, jer ona nosi, sasvim logično, veliki emotivni značaj za Srbe", smatra Panović. 

Prema njegovim rečima, izbori u Srbiji nisu nikada bili primarno određeni pitanjem Kosova. 

"Izbori u Srbije nikada nisu bili primarno određeni Kosovom i nije Kosovo bilo glavna tema na njima, ali 'atmosfera Kosova' se uvek provlači kroz izbore, malo kroz ono ko je veći patriota, ko izdajnik, ali direktno do sada nije bilo primarna tema", naveo je Panović. 

Ističe da je "Kosovo emotivno rizična tema" u predizbornim kampanjama. 

"Izjašnjavati se decidno o Kosovu uvek je politički rizično i za vlast i za opoziciju, s tim što je isto politički neodgovorno 'frljati se' nekim maskimalističkim i nerealnim ciljevima", rekao je Panović. 

Dodao je da bi Kosovo moglo da dođe u žižu interesovanja građana u kampanji ako bi se, kako je kazao, do izbora "postigla neka forma konačnog dogovora uz pokroviteljstvo EU i SAD". 

"Ako bi se tako nešto desilo do izbora u Srbiji, Kosovo bi bilo bitna tema. Ako bi se, na primer, do marta nastavilo ovakvim trendom - eskalacija, pa smirivanje, pa bezuspešni sastanci Vučić i Kurtija, ne bi se ništa iznenada promenilo", kazao je Panović. 

Ukoliko bi se, kako kaže, u međuvremenu došlo do nekog rešenja za Kosovo, to bi imalo određene posledice. 

"Vlast bi u kampanji govorila da je izvukla maksimum, jedan deo opozicije bi verovatno to kritikovao, a proevropskoj opoziciji bi bilo teško da ne podrži, na primer, dogovor koji je Vučić postigao pod pokroviteljstvom SAD i EU", naveo je Panović. 

On ističe da glavni problem leži u tome što se u Srbiji često govori o jedinstvu, ali nema "bazičnih društvenih konsenzusa". 

"Kosovo bi trebalo da bude važna tema za koju je potreban da imamo realan, bazičan društveni konsenzus, bar dvotrećinski. Biće uvek ekstravagantnih mišljenja sa raznih strana, od toga da odmah sve treba prepustiti, da je sve izgubljeno, do onoga da srpska vojska ponovo treba da vrati na Kosovo u punom kapacitetu. Ali bazični dvotrećinski konsenzus glavnih političkih aktera oko srpskog nacionalnog interesa na realnim snagama i optimalnim rešenjima, to nam ponekad fali", rekao je Panović. 

Zaključuje da se na tom terenu vode "dnevnopolitičke nekorektne borbe gde se iscrpljuju i stranke i srpsko javno mnjenje, a ne bi trebalo".