Pavković: Promene u dijalogu neophodne jer Priština nije zainteresovana da se angažuje

Miloš Pavković
Izvor: Kosovo Online

Miloš Pavković iz Centra za evropske politike kaže da Priština u ovom momentu nema gotovo apsolutno nikakvo interesovanje za dijalog sa Beogradom i za primenu bilo kojih sporazuma, zbog čega su promene u dijalogu neophodne kako bi se izmenila njegova dinamika, a Priština angažovala.

"Dijalog nije bio visoko na agendi dve vlade Aljbina Kurtija. Kada bi se u dijalog ubacila statusna pitanja to bi možda podiglo njegovu vrednost u Prištini i angažovanje. Beograd je bio veoma konstruktivan u prethodnim godinama ali je nedostajalo angažovanje Prištine i čini se da će to biti prvi cilj novog predstavnika Evropske unije za dijalog: kako da angažuje Prištinu u primeni sporazuma", kaže Pavković.

Statusno pitanje za Prištinu i prioritet broj jedan je, kako ukazuje Pavković, međusobno priznanje, ali su statusna pitanja, napominje, i priznavanje pasoša i diploma, pa i odluke sudova i notara ili Centara za socijalni rad koje se trenutno ne priznaju, što sve čeka da bude regulisano. 

Što se tiče novina koje bi mogle da se unesu u dijalog u narednom periodu, Pavković kaže da je jedna od opcija ona koju je prošle godine pomenuo premijer Albanije Edi Rama, odnosno organizovanje međunarodne konferencije kojom  bi se rešila sva otvorena pitanja, što je do sada nedostajalo dijalogu, ali ipak smatra da je ova mogućnost malo verovatna.

"Dijalog je dosad koristio 'salama tehniku' gde se razgovaralo parcijalno o tehničkim i političkim pitanjima a ne sveukupno o statusu Kosova i svim otvorenim pitanjima. Ipak, međunarodna konferencija je malo verovatna jer se one uglavnom organizuju u trenucima kada imamo velike bezbednosne pretnje ili sukobe kako bi se uspostavio mir. Druga opcija je da se promeni sam način kako dijalog funkcioniše i koje teme ulaze u dijalog. Možda da se otvore neka statusna pitanja i više tehničkih i političkih pitanja. To mogu biti neke od ideja Boruta Pahora koji se priprema da pošalje svoju kandidaturu za poziciju posrednika u dijalogu", kaže Pavković.

Naš sagovornik kaže da mu se čini da posle Lajčakovog mandata sama pozicija predstavnika EU za dijalog nije toliko popularna jer se pokazalo da je to veoma težak i zahtevan posao sa vrlo malo rezultata uprkos trudu i da  Pahor ima dobre šanse da postane novi posrednik jer drugih kandidatura za sada nema.

"Lajčakov mandat koji je obnavaljan nekoliko puta u suštini je protekao tako da smo imali dosta neuspešnih rundi dijaloga i gubitak poverenja između Lajčaka kao medijatora i prištinskih institucija. Kurti i Osmani su više puta napominjali da su Lajčak i Borelj izgubili poverenje institucija i tražili su promenu pregovarača. Sada imamo kandidaturu Boruta Pahora koji je već pomenuo da ima ideje kako da promeni dinamiku u dijalogu", podseća Pavković.