Petković: Besmislene izjave opozicije posledica njihove nesposobnosti da sagledaju ozbiljnost situacije i patološke mržnje

Petar Petković
Izvor: Prt. Scr.

Direktor Kancelarije za Kim Petar Petković saopštio je danas da su Beograd i njegovi predstavnici, rešavajući najakutniji problem registarskih tablica, uspeli da spreče Aljbina Kurtija u realizaciji plana destabilizacije KiM, eskalaciju situacije na terenu i potencijalno tragične posledice, a da je nesposobnost dela srpske opozicije da sagleda ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi srpski narod na KiM, u kombinaciji sa njihovom patološkom mržnjom i nepoverenjem prema predsedniku Srbije, rezultirala serijom besmislenih izjava kojima se Srbija optužuje za uzmicanje pred Prištinom. 

"To ne samo da je netačno, nego je i neodgovorno i štetno po državu i naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji. Još jednom naglašavam da je poslednjim dogovorom, koji je izdejstvovan našom odlučnošću, doslednošću i odgovornošću, i međunarodna zajednica konačno priznala ko je stalni izvor nestabilnosti na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije. 

Prema njegovim rečima, zahvaljujući pritisku koji je izvršen na Kurtija, ne samo da je izbegnuto dramatačno pogoršanje situacije na terenu, već je i Srbima na severu Kosova omogućeno da nastave da nesmetano koriste vozila registrovana na srpske tablice, a trajno rešenje za ovaj problem tek treba da nađemo. 

Petković ističe da je neverovatno da je Kurti pošteđen bilo kakvih kritika od strane srpske opozicije, a da se, umesto očekivane i prirodne sloge srpske političke javnosti u odgovoru na ratoborno postupanje Prištine, suočavamo sa kritikama zbog toga što nastojimo da otklonimo opasnost za Srbe na Kosovu.

"Možda i deo srpske opozicije priželjkuje sukobe na KiM, ali politika predsednika i Vlade Srbije je politika mira i razvoja, i nikada nećemo pristati na to da ijedno srpsko dete dovedemo u opasnost kako bismo udovoljili opasnim i neobuzdanim strastima nekih populista i oportunista u srpskoj opoziciji", rekao je Petković.

Dodaje i da Srbi na Kosovu, koji svakako nisu manji rodoljubi od Srba sa Vračara i Savskog Venca, i kojih se postignut dogovor svakako najviše tiče, nisu imali primedbe na izdejstvovano rešenje.

"I to je ono što nam je najvažniji korektiv i putokaz", naglasio je Petković.