Petković: Bez formiranja ZSO nema mogućnosti za napredak u daljem dijalogu

Geizbuhler - Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa pomoćnikom državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Simonom Geizbuhlerom, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

“Petković je sagovornika upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši da će naša strana insistirati na sprovođenju svih do sada postignutih sporazuma, posebno na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, sa čime se kasni čitavih sedam i po godina”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Petković konstatovao da bez formiranja Zajednice srpskih opština, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, nema mogućnosti za značajniji napredak u daljem toku dijaloga.

Isiče se da su sagovornici, takođe, upoznati sa političko-bezbednosnom situacijom na КiM, posebno sa teškoćama i izazovama sa kojima se suočava srpski narod, koji je, prema Petkovićevim rečima, izložen permanentnom uskraćivanju ljudskih i građanskih prava i napadima na ljude i imovinu.

“Petković je naglasio da je, i pored svega, Beograd dosledno opredeljen za dijalog, kao jedino moguće sredstvo mirnog rešavanja nesuglasica i stvaranje preduslova za ekonomski rast i trajnu bezbednosnu stabilizaciju na zapadnom Balkanu”, navodi se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao i novoimenovani opunomoćeni ambasador Švajcarske Кonfederacije u Republici Srbiji Urs Šmid.


 

mark
27. Oktobar 2020.
nikad bre zso ama bas nikad