Petković: Hoti pretnjama neće primorati Beograd na ustupke, očekujem međunarodnu reakciju

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Pretnja ponovnim uvođenjem anticivilizacijskih taksi na Kosovu na robu iz centralne Srbije i drugim agresivnim aktima, za koje Priština koristi eufemizam "reciprocitet", u suštoj je suprotnosti sa duhom koji je potreban dijalogu, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, prenosi Tanjug.

"Kao i pokušaj udarca dogovorima iz Vašingtona o ekonomskoj normalizaciji, budući da koncept "mini Šengena" podrazumeva dogovorena pravila, a ne jednostrane poteze. Neka premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti ne misli da će pretnjama primorati Beograd na ustupke i neka ne živi u iluziji da se njegovih pretnji iko plaši", poručio je Petković.

"Svojim ekstremističkim stavovima Hoti može naneti štetu samo sebi, ali i sopstvenim sugrađanima i stabilnosti regiona, što mi najmanje želimo. Očekujem da međunarodna zajednice oštro ukori Prištinu zbog najnovije serije provokacija i jezika pretnji i mržnje kojima se potkopava dijalog".

Dijalog Beograda i Prištine, navodi Petković, može uroditi plodom i doneti konkretna rešenja samo uz postojanje obostrane spremnosti na kompromis, saopštila je Kancelarija za KiM.

Beograd će nastaviti da dosledno ostavlja prostor za postizanje dogovora koji će svim građanima na Kosovu stvoriti uslove za bolji i sigurniji život, ali tu vrstu volje i ozbiljnosti konačno moraju da pokažu i albanski politički predstavnici u Prištini, poručuje direktor Kancelarije za KiM.