Petković: Najnovija poruka iz Prištine je još jedna pretnja bezbednosti Visokih Dečana

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Svaka vrsta političkog pritiska koji dolazi iz Prištine da se manastir Visoki Dečani izuzme sa liste najugroženije evropske baštine, samo su dodatna potvrda o njegovoj ugroženosti, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Činjenicu da Visoki Dečani zaslužuju mesto na listi ’Evropa Nostra’ sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa  u Evropi, danas su u svom pismu ovoj organizaciji potvrdili predstavnici privremenih institucija u Prištini“ navodi Petković u saopštenju.

Podseća da je svaki napad na objekte Srpske pravoslavne crkve na prostoru Кosova, a samo za mesec i po dana bilo ih je čak 11, bio praćen antisrpskom retorikom političkih lidera u Prištini. 

„Zbog toga se i najnovija poruka o Visokim Dečanima ne može tumačiti drugačije, nego kako nova pretnja bezbednosti ove svetinje i manastirskom bratstvu. Ugroženost manastira Visoki Dečani notirali su u svojim izveštajima i ’Evropa Nostra’ i Unesko, a ukoliko u Prištini ne veruju ovim organizacijama ne bi bilo loše da pročitaju i poslednji izveštaj Stejt departmenta u kome se posebno ističe osetljiv položaj manastira Visoki Dečani“, ističe Petković.

Naglašava se da je reč najčešće napadanom objektu Srpske pravoslavne crkve na Кosovu koji se od 2006. nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti i pod dvadesetčetvoročasovnom zaštitom jedinica Кfora.

„Manastir je oružano napadan čak četiri puta, dva minobacačka napada izvršena su 2000. godine, u vreme martovskog pogroma 2004. na manastir je ispaljeno osam minobacačkih granata, a 2007. godine je izvršen još jedan minobacački napad, koji je rezultirao i sudskom presudom”, dodaje u saopštenju direktor Kancelarije za KiM.

Takođe podseća da je 2014. godine na zidovima manastira ispisani su grafiti „UČК ISIS”, kao i to da su januaru 2016. godine ispred manastira uhapšena četvorica naoružanih kosovskih Albanaca, od kojih su dvojica bili na crnoj listi simpatizera Islamske države.