Petković: Nije bilo kidnapovanja, Kurti i Gervala lažu, uhapšeni Srbi prebijani

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je danas da su neopravdano uhapšeni Srbi, svi do jednog, ozbiljno maltretirani i tučeni od strane kosovske policije, dok su prištinski policajci, uhapšeni u centralnoj Srbiji, tretirani po propisima.

"Danas je srpski oficir za vezu Dejan Pavićević posetio neosnovano uhapšene Srbe koji se nalaze u pritvornim centrima u Podujevu i Gnjilanu. Radoša Petrovića je posetio u Gnjilanu, i Miluna Milenkovića Luneta, Nemanju Vlaškovića, Dalibora Spasića, ali i Milovana Božovića, koji su pritvoreni u Podujevu. Ono što nam je Pavićević preneo, pošto je na putu za Beograd, jeste da je zajedničko kod svih uhapšenih Srba da su svi bili ozbiljno maltretirani i tučeni od strane kosovske policije, naročiti prilikom hapšenja i odvođenja u pritvorne centre", rekao je Petković na konferenciji za medije.

Neki od njih su pretrpeli ozbiljne povrede, naročito Dušan Obrenović i Milenković, dodao je on.

"I sada, a toliko je prošlo od hapšenja svih ovih Srba, i dalje su vidljive njihove povrede, naročito kod Luneta i Obrenovića. Pavićević nam je preneo da Milenkoviću da ima šavove po glavi, modrice ispod očiju, vidljive tragovi prebijanja, kao i da je sam svedočio da su ga tukli dok je sedeo vezan za vreme ispitivanja. Čak su i lekari zatražili i da ode na snimanje glave. I sam snimak hapšenja pokazuje da ga specijalac udara kundakom u glavu", ukazao je Petković.

Dodao je da su oni dobro, ali sa trajnim ožiljcima, da se ne govori o psihičkoj torturi.

"Posebno bih napomenuo da je jasno kakav je tretman i ponašanje kosovske policije prema uhapšenim Srbima, u svakome su ubili Boga, za razliku od uhapšenih prištinskih policajaca, gde je naša policija postupila u skladu sa propisima i zakonom. Niko nije bio maltretiran i tučen, a to je potvrdio i prištinski oficir za vezu, koji je imao priliku danas da ih obiđe i vidi u kakvim uslovima se drže", preneo je on.

Petković je kazao da se kosovski policajci drže u pritvoru u odličnim uslovima, da svako ima svoju sobu, imaju šta da jedu, piju, dobijaju sokove, voće, kolače, sve šta su poželeli su dobili.

"Takav je tretman prema uhapšenim prištinskim policajcima koji su do zuba naoružani ušli na teritoriju centralne Srbije. Na drugoj strani Srbi čame u kazamatu samo zato što su Srbi, i samo što su se usprotivili nasilju koje prema Srbima sprovodi Priština i Aljbin Kurti. Potpuna je laž sve što su rekli na konferenciji za štampu Kurti i Donika Gervala govoreći o navodnom kidnapovanju kosovskih policajaca. Nije bilo nikakvog kidnapovanja", dodao je on.

Petković je istakao i da je na nadležnim organima da ispitaju slučaj protiv uhapšenih kosovskih policajaca, koji su se, kaže, kretali po obodima šume, duboko na teritoriji centralne Srbije, sa automatima, ali da je jasno da su srpski nadležni organi sa njima postupali profesionalno i u skladu sa svim normama.

„Oni su u više nego dobrom stanju, to je pored oficira za vezu, potvrdio i predsednik policijskog sindikata u Prištini, koji je rekao da su dobro. Rekao i da je bilo sedmoro lakše povređenih policajaca u događajima od 29. maja, da su svi dobro i da su se vratili na posao. A, Srbe koji su povređeni tog istog dana, njih 52, niko ne pominje. Ni to šta se dešava sa Dragišom Galjkom, koji se nalazi u Beogradu na ortopediji, čeka operaciju, jer mu je smrskana karlica, i pitanje je da li će moći da hoda“, ukazao je Petković.

Podsećajući da je Galjak pogođen sa leđa, sa dva metka, naveo je da ni danas nema nikoga ko je suspendovan od strane kosovske policije, a kamoli da je ozbiljno kažnjen ili pravno gonjen.

"Nijedan Albanac, ni policajac, ni građanin, nije povređen, sve ovo vreme, a pritom imamo naoružane kosovske policajce koji upadaju. Imamo goloruke Srbe koji brane samo svoje pravo na opstanak i život u miru, koje hapse i svete se nad svima na KiM, mučki udaraju, prebijaju Srbe", podvukao je Petković.

Kada je reč o lokaciji na kojoj su uhapšeni kosovski policajci, naveo je i da je Kfor demantovao Kurtija i Gervalu, i da je ova Misija u saopštenju od 16. juna rekla da je nejasno gde je došlo do hapšenja.

Naveo je da se Priština služi samo propagandom, kako bi ocrnili Srbe na Kosovu, oglasili ih kriminalnim narodom, fašističkom policijom.

"Čemu sve to, kada se dobro zna da je Kurti onaj koji baštini fašističku ideologiju", konstatovao je Petković.

Dodao je da će izveštaj oficira za vezu Beograda biti sačinjen i dostavljen svim relevantnim međunarodnim organizacijama i predstavnicima koji se bave ovim pitanjem.

"A, kada govorimo o kidnapovanju, jedini koji je kidnapovan je Uroš Vukašinović, radnik Telekoma, iz Leposavića, koji je u civilnom automobilu uhapšen, od strane pripadnika Rosu policije u civilu. Uvukli su ga u putničko vozilo i odveli u nepoznatom pravcu. Žele da uhapse sve Srbe jer pružaju otpor teroru Aljbina Kurtija, koji želi da okupira ceo sever, zato tuče naše ljude. Kosovska policija je na severu kako bi sprovela plan i filozofiju 'Prizrenske lige' o etnički čistom Kosovu i Metohiji", rekao je Petković.

Petković je kazao da međunarodna zajednica ćuti, kao što se nije oglasila da osudi napad na srpsku decu na Badnji dan.

"Niko od onih koji su pucali na šestoricu Srba od početka godine nije u zatvoru, ali zato imamo šestoricu Srba koji su nevino i neosnovano od strane Prištine uahpšeni i nalaze se u Kazamatu", podvukao je on.

Rekao je da je važno što je oficir za vezu uspeo, zahvaljujući brojnih intervencija Srbije i predsednika Aleksandra Vučićha, da dobije dozvolu da ih poseti. Jedino koga nije posetio je Uroš Vukašinović jer se, kako je objasnio, on nalazi pod policijskim zadržavanjem od 48 sati.

"Ali tražićemo da Pavićević i njega poseti. Hitno tražimo da se oslobode svi uhapšeni Srbi. To je jedini način da idemo napred. A onda da se povuku lažni gradonačelnici, specijalci Rosu sa severa, da možemo uopšte da idemo u pravcu normalizacije. Sve što radi Kurti je suprotno je dijalogu i normalizaciji, i ne vodi ka deeskalaciji", objasnio je Petković.

Činjenica da su tako brutalno pretučeni Srbi pokazuje jasno da je namera Kurtija da ide u pravcu dalje eskalacije, podvlači on.

Nova hapšenja, koja najavljuju u Prištini, pokazuju, dodaje, da Kurti želi samo da se obračuna sa preostalim Srbima, jer mu smeta da svoju domovinu vide u Srbiji i predsedniku Vučiću i da žele da se bore za slobodu.

"Za tu slobodu borićemo se zajedno, a pre svega da oslobodimo naše junake, šestoricu Srba koji su bili maltretirani, tučeni, imaju vidljive rane, povrede, što je jasni pokazatelj kako se Priština prema njima odnosila", rekao je on.

Osvrnuo se i na tvrdnje Gervala da kosovski policajci nisu maltretirani, ali da nisu dovoljno hranjeni.

"Dobili su i više nego što imaju za svojom trpezom kada su kod kuće. Toliko o licemeriju", podvukao je Petković.

Ukazao je da je MUP Srbije odgovorio na upit Euleksa, koji ništa ne preduzima da oslobodi Srbe.

"MUP je odgovorio na sve tačke upita i dodatno iskazao spremnost da ponudi sve moguće dokaze, i učestvuje u istrazi. Jesno je rečeno da Euleks može da donese sve svoje mašin za poligrafsko ispitivanje, da se tačno utvrdi šta se dešavalo. Naši policajci nisu korak prešli preko administrativne linije. Kurti sve vreme obmanjuje i laže. Kada se odgovorno ponašate, nudite sve dokaze, i kažete da ste spremni na svaku saradnju, i to jasno pokazuje da vam je savest čista, a onaj koji laže, koji pokušava sve vreme da ocrni Beograd i srpski narod na Kosovu, a to je Kurti", podvukao je Petković.