Petković: Po kom osnovu su privedeni Srbi koji su postavljali bilbord o ZSO?

Gračanica bilbord
Izvor: Kancelarija za KiM

Кosovska policija privela je danas trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština", a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković postavlja pitanje kakvo je to krivično delo zalagati se za formiranje ZSO, što je obaveza koju je Priština preuzela Briselskim sporazumom iz 2013. godine? 

U saopštenju direktora Kancelarije za KiM, navodi se da su pripadnici КPS skinuli bilbord, a mladiće odveli u policijsku stanicu. Oni su, dodaje se, nakon privođenja, morali da napišu izjave, a iz policije im je poručeno da će svakoga ko lepi bilborde ovakvog sadržaja uhapsiti, jer je, kako su sami policajci rekli - "zabranjeno postavljanje takvog bilborda, jer predstavlja provokaciju". Trojica mladića su zatim puštena na slobodu. 

“Po kom osnovu Priština hapsi ljude koji se samo zalažu sa poštovanje Briselskog sporazuma i koji se zalažu za formiranje ZSO, na koju srpski narod na Кosovu i Metohiji čeka punih 3.077 dana, a čije je formiranje ratifikovala i skupština takozvanog Кosova? Da li današnje postupanje Кosovske policije znači da je ZSO postala zabranjena reč na Кosovu i Metohiji? I hoće li Priština hapsiti i čelnike EU koji su takođe stavili svoj potpis na Briselski sporazum i garantovali formiranje ZSO”, upitao je Petković u saopštenju. 

Naveo je da bez Zajednice srpskih opština, kao temelja procesa normalizacije i okvira za ostvarenje preko potrebnih kolektivnih prava srpskog naroda na Кosovu, nema budućnosti dijaloga.

Jula
23. Septembar 2021.
Po tvom i Musliu-Avovom