Petković: Promovisanje KBS sa oznakama OVK i "velike Albanije" upozorenje za sve zemlje u regionu

Beograd_231114_Petar Petković 02
Izvor: Kosovo Online

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da obeležavanje Dana Kosovskih bezbednosnih snaga nije ništa drugo do praznik "velikoalbanskog šovinizma i promocija ideje monoetničkog samoproglašenog Kosova", ističući da se glavni afirmator takve ideologije - kosovski premijer Aljbin Kurti nije trudio ni da prikrije tu činjenicu.

Petković ističe da je promovisanje KBS uz obeležja OVK i "velike Albanije" upozorenje za sve zemlje u regionu Zapadnog Balkana.

"Postrojavanje paravojske, na koju Priština po Rezoluciji 1244 nema pravo, uz obeležja terorističke OVK i zastave takozvane „velike Albanije“, jeste najotvorenija pretnja državama ovoga regiona prema kojima Kurti i velikoalbanski šovinisti ispoljavaju teritorijalne pretenzije. Godinama Beograd upozorava da je proces militarizacije KBS najveća pretnja miru i stabilnosti Zapadnog Balkana, a današnja falangistička smotra to veoma jasno potvrđuje", navodi se u sapštenju direktora Kancelarije za KiM.

Ukazuje da formacija koja baštini "tradicije zločinačke i terorističke OVK" i sama je ista po prirodi i ciljevima, a svako, dodaje, ko to ne primećuje biće i sam odgovoran za svo zlo koje može da proistekne iz Kurtijevog militantnog delovanja. 

Petković upozorava da je Kurti, označivši jasno da je KBS naslednik OVK, srpskom narodu na Kosovu nedvosmisleno zapretio novim zločinima i pogromima.

Prema njegovim rečima tu pretnju Srbija veoma ozbiljno shvata.

"I ovom prilikom najoštrije osuđujemo svaki vid podrške dela međunarodne zajednice ovoj ilegalnoj paravojnoj organizaciji čija se doktrina može svesti na uništenje svih onih koji se protive realizaciji fašističkog koncepta 'velike Albanije'", poručio je Petković.