Petković: Rebalansom budžeta četiri milijarde dinara za pomoć Srbima na Kosovu

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Rebalansom budžeta Srbija je izdvojila četiri milijarde dinara za pomoć srpskom narodu na Kosovu, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je naveo da su sredstva namenjena za finansijsku pomoć građanima, ali i za kapitalne projekte kao što su izgradnja novih bolnica, vrtića, zgrade Univerziteta u Kosovoskoj Mitrovici.

Petrović je za TV Pink kazao da je Vlada Srbije, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, opredelila značajnu finansijsku pomoć za srpski narod na Kosovu i da to govori da želimo da ulažemo u mir, budućnost i opstanak našeg naroda.

Kako kaže, deo sredstava se odnosi na jednokratnu pomoć u iznosu od 200 evra za nezaposlene građane, dok će po 100 evra dobiti svi ostali - deca mlađa od 18 godina, penzioneri i zaposleni.

"Tako će jedna prosečna porodica dobiti između 500 i 800 evra pomoći što će posebno značiti Srbima južno od Ibra, koji ipak žive teže nego Srbi na severu KiM", rekao je Petković.

Dodao je da je će sredstva biti uložena i u izgradnju nove bolnice u Gračanici gde, kako kaže, gravitira skoro 60.000 ljudi iz Metohije, Kosovskog Pomoravlja i centralnog Kosova.

Petković je najavio projekat rekonstrukcije KBC Kosovska Mitrovica i izgradnju nove zgrade Univerziteta u severnom delu Kosovske Mitrovice i dodao da se gradi i nekoliko vrtića.

Takođe, obezbeđena su sredstva za sanaciju štete od poplava i drugih nepogoda, a povećan je i budžet za pomoć u poljoprovrivredi, malim i srednjim preduzećima.

Petković je rekao da je do kraja godine u planu gradnja 15 zgrada sa 180 stanova za Srbe na Kosovu.

"To govori koliko država ulaže na prostor KiM, da želimo da gradimo mir i da opstanemo, da u dijalogu pronađemo kompromisno rešenje, jer sa svim ovim projektima i željom za dijalogom pokazujemo kakav je naš odnos prema KiM", naglasio je Petković.

Dodao je da, s druge strane, Piština pokazuje da ne želi dijalog, da joj nije stalo da se pronađe kompromisno rešenje i da ne učestvuje u "mini Šengenu" i svim inicijativama koje pokreće predsednik Vučić.

Podsetio je i da je prošlo 2.924 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da Priština ništa nije ispunila iz tog sporazuma, a pre svega prvih šest tačaka koje se odnose na formiranje ZSO.

Petković je kazao da je u proteklih nekoliko meseci bilo 33 napada na Srbe na Kosovu i poručio da ne treba da nasedaju na provokacije Albanaca.

"Situacija sa KiM nije nimalo laka, Zapad nikad neće odustati od Kosova kao nezavisne države, ali želimo da pronalazimo kompromisna rešenja, da izađemo iz zamrznutog fakulteta i da rešavamo probleme u regionu", rekao je Petković.

Naglasio je da ne pristajemo ni na kakve pritiske i pretnje, ali da bez Beograda nema dogovora i da to treba svima da bude jasno.

Volkov
21. April 2021.
Sve pohvale, i treba tom napacenom narodu pomoci.
Steva
22. April 2021.
Tako je hvala KiM hvala presedniku Aleksandru vucicu bravo ....!!!!!!!