Petković sa Konrad o sve težem položaju srpskog naroda na Kosovu

Petar Petković i Anke Konrad
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji Anke Konrad sa kojom je razgovarao o sve težem položaju srpskog naroda u na Kosovu, gde Priština umesto normalizacije i deeskalacije situacije svakodnevno generiše nove krize na terenu. 

Petković je istakao da režim u Prištini, na čelu sa  Aljbinom Kurtijem, ne pokazuje minimum spremnosti na ikakvo kompromisno rešenje u okviru dijaloga koji se vodi u Briselu, već da jednostranim i nasilnim merama svakodnevno ugrožava egzistenciju srpskog naroda na Kosovu s ciljem njihovog krajnjeg egzodusa sa tih prostora, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Priština to pre svega sprovodi kroz zabranu upotrebe dinara i ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom, što je ugrozilo isplatu plata, penzija i socijalnih davanja Srbima, kao i funkcionisanje srpskih institucija na KiM", ponovio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da će se u petak navršiti 11 godina kako Priština nije ispunila osnovnu obavezu proisteklu iz Briselskog sporazuma, da formira Zajednicu srpskih opština, kroz koju je predviđena finansijska podrška Srbima i srpskim institucijama od strane Beograda.

Za sva svoja nedela, kako je rekao Petković, teror, fizičke i institucionalne napade na Srbe i srpsku decu, skrnavljenje srpskih svetinja i grobalja, nelegalnu eksproprijaciju, protivpravna hapšenja, Priština je nedavno nagrađena viznom liberalizacijom, statusom pridruženog člana u Parlamenarnoj skupštini Nato.

"Sada vidimo i nastojanja da se takozvano Kosovo uvede u Savet Evrope, što predstavlja flagrantno kršenje svih uslova i principa na kojima počiva ova organizacija", naglasio je Petković rekavši da će se Beograd tome snažno usprotiviti, ali i da će nastaviti da se zalaže za očuvanje regionalne stabilnosti i rešavanje svih problema na relaciji Beograd - Priština dijalogom i političkim sredstvima.