Petković: Nezamenljiva uloga Misije UN na Kosovu u očuvanju mira, bezbednosti i zaštiti ljudskih prava

Petković i Jamašita
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i direktorkom КKancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom, koju je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, Petković je ukazao na činjenicu da su napadi na srpski narod, imovinu i svetinje gotovo svakodnevni i da ih je za prvih osam meseci ove godine više od 90, što je uveliko premašilo ukupan broj incidenata koji su se dogodili tokom cele prošle godine. 

U tom kontekstu, direktor Kancelarije za КiM je podsetio na nedavne napade na trinaestogodišnjeg dečaka Nikolu Perića iz Gojbulje, dvadesettrogodišnjeg Nikolu Perića iz sela Zebince, koji je pretučen dok se vraćao sa ispaše stoke, kao i na nedaće sa kojima se suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja, povratnica u Đakovicu.

Ističe se da je Petković izrazio očekivanja de će međunarodne organizacije i institucije na terenu ispuniti zadatak koji imaju i da će biti stvoreni uslovi u kojima napadi na Srbe i druge nealbance neće biti tolerisani u svetlu toga, direktor Kancelarije za KiM je naglasio nezamenljivu ulogu Misije UN na Kosovu u očuvanju mira, bezbednosti i zaštiti ljudskih prava.

Dodaje se da je Petković upoznao sagovornicu i sa tokom poslednje dve runde razgovra u Briselu, tokom kojih je Priština pokazala veliku neodgovornost, odbivši da se saglasi sa ključne dve tačke nacrta EU, koje se odnose na intenziviranje napora za pronalaženje preostalih nestalih lica kao i uzdržavanje od jednostranih radnji koje bi vodile ka destabilizaciji situacije na terenu.

Po pitanju nestalih lica, Beograd je do sada odgovorio na sve zahteve i pretražio 22 lokacije, naglasio je Petković i upozorio da sa druge strane uporno izostaje i minimalna civilizacijska spremnost Prištine da to isto učini.

"Sve to povećava našu zabrinutost za bezbednost srpskog naroda i za očuvanje mira i stabilnosti na terenu. Takođe, predstojeći lokalni izbori, zasigurno će pojačati, već izuzetno agresivnu, antisrpsku retoriku Prištine, što će, bojimo se, povećati pritisak na Srbe u pokrajini i dodatno ugroziti njihovu sigurnost",  izrazio je bojazan Petković.

Naglasio je da je i pored permanentnog istrajavanja Prištine u stvaranju atmosfere u kojoj bi dijalog bio nemoguć, Beograd iskreno zainteresovan za ragovor u okviru koga bi se stvorili uslovi za trajnu stabilnost i mir u regionu.

"Implementacija svih do sada postignutih dogovora, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština, nastavak dijaloga i očuvanje mira i stabilnosti u regionu, trenutno su od našeg najvećeg interesa", zaključio je Petković.

Poručio je da je za Srbiju od izuzetnog značaja podrška koju Ujedinjene nacije pružaju temeljnim principima međunarodnog prava po pitanju statusa Kosova i Metohije, što se oslikava i u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti.

Ja
18. Avgust 2021.
Tamo je icista ludnica !!!