Petković: U slučaju Todosijevića pali svi postulati prava i pravde za Srbe na Kosovu

Petar Petković
Izvor: Prt. Scr.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je odluku Suda kojom je Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora nazvao sramnom, etnički i politički motivisanom i da su njenim donošenjem pali svi postulati prava i pravde za Srbe na Kosovu.

Kako se navodi u saopštenju, Petković je rekao da je na ovaj način Priština uvela verbalni delikt za Srbe na Kosovu, dok svakodnevno iz Prištine stižu poruke koje šire rasnu, versku i etničku mržnju i netrpeljivost prema Srbima i za njih po pravilu niti ko odgovara niti na njih ko reaguje.

"Zato i sada zahtevamo puno poštovanje člana 10 Prvog briselskog sporazuma kojim se predviđa da Srbi moraju biti većina u veću Apelacionog suda u procesima koji dolaze iz srpskih sredina na KiM, na šta su više puta ukazali i najviši predstavnici međunarodne zajednice. Upravo je zbog nepoštovanja ovog člana Briselskog sporazuma prvobitno suđenje protiv Todosijevića vraćeno na ponovno odlučivanje“, rekao je Petković.

On je dodao da nema sumnje da je ova presuda pažljivo sračunata u Prištini s ciljem da izazove nove tenzije i krizu među srpskim narodom, posebno na severu pokrajine jer nijedan Srbin na Kosovu ne može blagonaklono da gleda na ovakvu odmazdu prema jednom od njih.

"Apelujemo na Srbe da ne nasedaju na ovakve smišljene provokacije i da ostanu mirni, a advokat Ivana Todosijevića koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju iskoristiće sva pravna sredstva i mogućnost žalbe u ovovm slučaju kako bi ukazao na brojne procesne povrede koje su pratile i ovo ponovljeno suđenje, dok ćemo se za prava i pravdu za Ivana Todosijevića kao i ostale uhapšene Srbe boriti i svim diplomatskim sredstvima kao i do sada, i povodom nje ćemo se obratiti svim međunarodnim misijama“, kaže Petković.

Petković kaže da o nameri Prištine da po svaku cenu osudi Ivana Todosijevića i tako Srbima na Kosovu stavi flaster preko usta najbolje svedoči i činjenica da je u prvom procesu koji je protiv njega vođen od strane Osnovnog suda 5. decembra 2019. godine osuđen na dve godine zatvora, ali je odlukom Vrhovnog suda koji je usvojio vanredni pravni lek suđenje vraćeno na ponovno odlučivanje.

"Međutim, nikakva nameštena i politička suđenja neće moći da spreče Srbe da istinu o svojim stradanjima govore pred čitavim svetom, iako je to ono što Priština po svaku cenu želi da spreči“, zaključio je Petković.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević proglašen je krivim i osuđen na godinu zatvora u ponovljenom procesu pred sudom u Prištini, gde je optužen za širenje „mržnje i netrpeljivosti“ zbog izjave da je slučaj Račak izmišljen.