Todosijeviću godinu dana zatvora

Ivan Todosijević
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević proglašen je krivim i osuđen na godinu zatvora u ponovljenom procesu pred sudom u Prištini, gde je optužen za širenje „mržnje i netrpeljivosti“ zbog izjave da je slučaj Račak izmišljen.

Kako je sudija naveo, kazna će se primeniti nakon pravosnažnosti ove presude u zakonskom roku.

Protiv odluke suda Todosijević ima pravo da podnese žalbu Apelacionom sudu u roku od 15 dana od preuzimanja pisane presude.

Na prvom suđenju Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini osudilo je Todosijevića 5. decembra 2019. na dve godine zatvora zbog "podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“.

Da podsetimo, Ivan Todosijević je optužen da je "povod za agresiju na Srbiju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak".

"A upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“, izjavio je Todosijević 24. marta 2019. na skupu protiv NATO agresije.

U julu te godine Tužilaštvo u Prištini je protiv njega podiglo optužnicu.