Petrič: Zaoštravanje situacije na Kosovu kolateralna šteta rata u Ukrajini

Volfgang Petrič
Izvor: Kosovo Online

Zaoštravanje situacije na Kosovu je, na izvestan način, kolateralna šteta izazvana ratom u Ukrajini, ocenio je bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo Volfgang Petrič.


Petrič je, za Kosovo onlajn, rekao da se sukobom Rusije protiv Ukrajine rat, ne samo metaforički, proširio na Evropu, odnosno na ostatak kontinenta.

"Nadam se da se nikada neće proširiti i fizički i vojno, ali EU sa više milijardi evra i naoružanjem podržava Ukrajinu, a Nemačka, koja se od 1945. tradicionalno uvek držala po strani u takvim ratnim sukobima, sada se angažovala pomažući i nalazi se direktno u toj konfrontaciji", rekao je Petrič.

Ukazuje da su Evropa, a delom i Nato, direktno i indirektno u toj konfrontaciji, koja nije sukob samo Ukrajine i Rusije, već i SAD i Evrope na jednoj strani, i Rusije na drugoj.

"Opasno bi bilo da se ta nova konstelacija odrazi na sva otvorena pitanja, a Kosovo spada u to", upozorio je Petrič.

Ne misli da na Kosovu može doći do direktne intervencije Rusije, dodajući da ni Nato nema povećan interes da se tamo angažuje. I pored toga, veruje da se, posebno ove i naredne godine, zbog izbora koji slede u  EU, SAD, mnogim državama, mora posebno voditi računa o bezbednosnoj situaciji.

"Obazrivost je najvažnija. Strahujem da u dijalogu Beograda i Prištine neće biti napretka zbog predstojećih izbora u EU i novog saziva Evropske komisije. Zato je bezbednosno pitanje u prvom planu sada. Kfor na Kosovu već povećava snage. Pazi se više da se ne ponove dogadjaji, poput onog u Banjskoj", kaže Petrič.

Zato je važno uputiti apel Prištini i Beogradu da budu uzdržani i da vode računa da elementi koji ne žele dobro regionu ne budu u prvom planu.

"Važno je spoznati da Rusija trenutno nije pozitivni partner u regionu. Samo na osnovu rata u Ukrajini, njene političko-diplomatske mogućnosti su ograničene. To je problem s kojim se moramo suočiti. Zato je na određeni način zaoštravanje situacije na Kosovu kolateralna šteta rata u Ukrajini", podvukao je Petrič.

Na konstataciju da Rusija presedan Kosova koristi za intervenciju u Ukrajini, dok kosovski premijer Aljbin Kurti neprestano optužuje Srbiju da je produžena ruka Rusije na Zapadnom Balkanu, Petrič kaže  da je neophodno izbegavanje zapaljive retorike.

"Potreban je apel da se i u rečima i političkoj retorici sada ne bude ekstreman. To ne donosi nikakve koristi nijednoj strani, pre svega ne za ljude koji žive na Kosovu. Srpska manjina na Kosovu živi pod veoma teškim uslovima. Uvek je potrebno brinuti se najugroženijima. Mora se paziti da stvari ne izmaknu kontroli. Ništa ne bi bilo dramatičnije nego da dobijemo neku vrstu drugog ratnog žarišta na Kosovu ili na Balkanu. To se mora po svaku cenu sprečiti", poručio je Petrič.

Primećuje i da je sa ratom u Ukrajini usledila nova realnost u Evropi.

"Suočeni smo sa novom šokirajućom realnošću da se rat vratio u Evropu. Pre 30 godina smo to imali u Jugoslaviji, i tada je to bio ogroman šok, ali u celini ograničen samo na region", zaključio je Petrič.