Petronijević: Priština neće sprovesti dogovoreno, optužnice će biti poznate posle izbora u SAD

pertnijević advkat
Izvor: Večernje novosti

Advokat Goran Petronijević izjavio je danas da potpisivanje sporazuma u Vašingtonu nije povoljno za Džozefa Bajdena i da su Albanci dobili obećanje da će se demokrate vratiti preko Bajdena i rešavati pitanje Kosova u korist Albanaca.

“Ubeđen sam da Prištini ništa ne treba verovati. Sve što dogovara, neće sprovesti, oni imaju prevarnu nameru u osnovi. Tramp je za 15-20 odsto skrenuo američku politiku, i skrenuće je još više ako osvoji drugi mandat”, rekao je Petronijević gostujući na TV Kurir.

Na pitanje da li je nastavak kosovskog dijaloga jedna od važnijih tema nove Vlade Srbije, Petronijević je podsetio na izbore pre 2012. godine.

“Sećate se jednih od izbora pre 2012. na kojima je pokušano da se marginalizuje problem Kosova. Ali taj problem je sve prisutniji, a danas je jedan od ozbiljnih problema koje će možda rešavati izbore u SAD”, rekao je on. 

O Selakoviću

Govoreći o novom ministru spoljnih poslova Srbije Nikoli Selakoviću, Petronijević je kazao da Selaković ima relativno dobro iskustvo, više godina imao je više funkcija.

“Imajući u vidu njegovo poznavanje međunarodnih prilika i prava može da učini sve što je politika Vlade Srbije, a znajući ga kao patriotu verujem da će nastojati da to što bolje reši”, rekao je Petronijević. 

Albanci su razmaženi i uvedeni su u status žrtve, ocenjuje ovaj poznati beogradski advokat.

“Njihova je nesreća što su se u tu ulogu uživeli, a oni koji su bili na terenu znaju šta se događalo. Ali oni to neće da priznaju, jer hoće da pokažu kako su zli Srbi proganjali i ubijali dobre Albance, a da oni ništa nisu krivi. Istina bi morala da ispliva, i da se pokaže da je OVK činila ogromne zločine i nad Srbima i ostalima”, rekao je Petronijević.

Pravda mora da bude za sve ista

Po njegovoj oceni, nijedan sud ne može da postoji samo za jedne, zakon i kazna moraju da budu univerzalni i žrtve se ne razlikuju, a pravda mora da bude ista.

“Haški tribunal je pao na ispitu primene međunardonog prava, već je imao za cilj da se pokaže da su Srbi krivi za raspad Jugoslavije i rat. Ta ista matrica je primenjena i na sud za zločine OVK na Kosovu, taj sud neće privesti pravdi zočince, već će služiti za pritisak”, smatra Petronijević. 

U Americi, navodi on, postoji podela po pitanju Kosova, ja bih jedne nazvao globalistima a druge antiglobalistima.

Trampova administracija prethodnoj spočitava loš način rešenja pitanja Kosova, podseća Petronijević. 

“Videćemo kako će se ponašati optuženi pripadnici OVK kada se suoče sa dokazima. Optužnice mogu biti poznate tek posle izbora u SAD”, naglasio je Petronijević.

Dodao je da o Miroslavu Lajčaku ima jako loše mišljenje, navodeći da je specijalni predstavnik EU za dijalog naneo jako mnogo štete Srbima gde god je bio, optužujući ga da je birokrata koji sprovodi politiku onih koji su protiv Trampa.