Petronijević: Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK je anticivilizacijski, Albanci ga nisu sami pisali

Goran Petronijević za KO o optužnici
Izvor: Kosovo Online

Advokat Goran Petronijević za Kosovo onlajn kaže da je Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK anticivilizacijski zakon i pokušaj da se od neistine napravi istina.

Kako dodaje očigledno je da je cilj da se, ne samo zastraše svedoci, već i krivično gone, ukoliko budu otišli da svedoče pred Sudom za zločine OVK.

Petronijević smatra da je Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK u suštini pokušaj da se ta "paravojna organizacija" zaštiti.

"U Nacrtu su prisutni mnogi elementi zabrane slobode govora i mišljenja, kao u članu 2. gde je proklamovano da sve institucije i građanska lica imaju obavezu da štite zakon, ali i u članu 5. gde je rečeno da su svi u obavezi i u svim situacijama, kako na Kosovu, tako i u inostranstvu da poštuju taj Zakon. To zapravo znači da se o OVK ne sme govoriti ni na koji način, sem kako je to proklamovano ovim zakonom", rekao je Petronijević.

Kako navodi, iako je dobro poznato da je OVK učestvovala u ogromnom broju zločina, koje je u najvećem delu neposredno počinila nad Srbima, nealbanskim stanovništvom i naravno Albancima, Nacrt tog zakona je jedna vrsta pokušaja zabrane pominjanja zločina, koji su oni defakto počinili pripadnici OVK.

"Do sada je bilo takvih pokušaja, i postoje takve situacije da je u pitanju zabrana negiranja zločina, ali od strane žrtava ili od predstavnika žrtava, a ne zabrana pominjanja zločina od onoga ko je zločin i počinio. To je nečuveno!", ocenjuje Petronijević.

Osvrnuo se i na član 9. Zakona koji predviđa kaznene odredbe u slučaju nepoštovanja odredbi iz Nacrta zakona o vrednostima OVK.

"U slučaju da se neko ne pridržava Zakona - znači da govori o OVK ono što jeste, a to je da je OVK teroristička organizacija, koja je ubijala nedužne ljude, terala ih sa svojih ognjišta - tada državljanin takozvane države Kosovo podleže krivičnom progonu, tj. kažnjavanju po nekom od članova Krivičnog zakona. Nije precizirano kog tačno, ali verovatno da u Krivičnom zakonu Kosova postoje članovi koji se odnose na nepoštovanje zakona", napominje Petronijević.

Podvlači i da je paradoskalno što se navodi i da je Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK u skladu sa evropskim standardima.

"Posebni apsurd i posebni cinizacam predstavlja izveštaj Komisije pri kabinetu premijera za usaglašavanje kosovskog zakonodavstva sa evropskim zakonodavtsvom, koja kaže da je taj Zakon u skladu sa evropskim zakonima. Takvi evropski zakoni ni ne postoje", konstatovao je Petronijević.

Napominje i se čini da je dosta elemenata preuzeto iz hrvatskih, "domoljubivih i ostalih zakona", gde se takođe verbalno i kroz zakone prikriva istina, a zapravo je samo pokušaj da se prikrije istina o sopstvenim zločinima, a da se druga strana okrivi za sve što se dogodilo.

"Ovo sada predstavlja udar i na Specijalni sud i na međunarodno pravo, jer nijedan od svedoka koji bude otišao da svedoči u Hagu neće smeti da govori ništa protiv OVK, niti njenih pripadnika, jer je ovim zakonom proklamovano da su sva lica koja su bila u političkom i vojnom vrhu OVK zapravo zaštićena kao tekovina te organizacije", objašnjava Petronijević.

Dodaje da ostaje da se vidi kako će se Sud u Hagu postaviti ukoliko Zakon bude usvojen, jer kako kaže, njime se faktički legitimizuje napad i pritisak na svedoke, a ne njihova zaštita.

"Ja iskreno ne očekujem nikakve reakcije međunarodne zajednice. Reakcije Palmera koji samo predstavlja onaj deo bivše američke administracije koja pokaušava da vrati onaj točak pregovora i onaj moment kada je Srbija uspostavila neki paritet, koji je mogao da dodvede do određenih sporazuma. Oni sad žele da se vrate unazad, a sve u nadi da će se demokratska administracija u Americi vratiti na belom konju, tj. sa Bajdenom, što i obećavaju Albancima i lažno ih uveravaju da sačekaju sa potpisivanjem bilo kakvih sporazuma i dogovora pre nego što se to i dogod", ističe Petronijević.

Tvrdi i da predlagači Zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nisu "sami mogli da ga napišu".

"Ja tvrdim da taj zakon nisu sami osmislili. Ovo je konstrukcija koja će zasigurno uzburkati kosovsku javnost i napraviti uslove koji će omogućiti da se delegitimiše njihova pregovaračka delegacija. Na stranu što mislim da to Srbiji sve ide u korist, smtaram da je to potpuno pogrešna strategija. Nama ide u korist, jer sada vreme radi za nas, a ne za njih", zaključio je Petronijević.

 

Ja
07. Avgust 2020.
Albanci lazu na svetu stranu lazu ceo svet i neznaju kako ce i sta ce jer znaju da su sve lagali tamo da kosovo Bude velika albanija Taj svet vidi ili su coravi nemoze tako ljudi ce kad tad znati istina i bitte jos velikih problema i nikad im kosovo nece ostati oni se plase same seme oni tamo znaju da lazu nista kod njih nije istina docice noch vreme kada ce oni sämig napustiti kosovo oni imaju svoju drzavu oni hoce vise da obogate siromasnu albaniju zato i lazu nemozese oboriti takva istorija vekova sto su neko druck za kosovo borio a oni dosli zu ko izbeglice i da otimaju tudje sto nikad nie bilo njihovo