Pič: Držimo se dijaloga, da vidimo više pomirenja, umesto provokacija i govora mržnje

Stjuart Pič
Izvor: Ambasada Velike Britanije u Podgorici

Specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je na Forumu u Dubrovniku da je ruski uticaj na države regiona veliki i da to mora da se zaustavi, te da je fokusiranje na dijalog između Beograda i Prištine najsigurniji put.

"U potpunosti se slažem sa Gabrijelom Eskobarom i Miroslavom Lajčakom. Ujedinjeno Kraljevstvo aktivno podržava bezbednost u regionu od 1990-ih", rekao je Pič, a prenela Gazeta eskpres.

On je se zapitao i šta ako Rusija pokušava da destabilizuje region, stvaranjem drugog fronta, kako bi odvratila pažnju od, kako kaže, neuspeha u glavnom ratnom naporu.

"Hajde da ne upadnemo u rusku zamku. Držimo se dijaloga. Da vidimo više pomirenja, više programa za pomirenje. Hajde da se ne vraćamo na provokacije i govor mržnje iz prošlosti i napravimo plan”, rekao je Pič.

Zamolio je sve strane da u dijalogu pokažu poštovanje prema multilateralnim organizacijama i institucijama, kao što su OEBS i NATO, u njihovim naporima da osiguraju bezbedan region.

"Razmislimo da damo malo više podrške dijalogu i institucijama koje ga podržavaju, jer bez njih, bili bismo mnogo bliži tome da upadnemo u rusku zamku", rekao je Pič.