Plenković: Hrvatska podržava napore Kosova za zaštitu spomenika

Andreja Plenković
Izvor: Kosovapress

Visoko cenimo vaše napore da poštujete i zaštitite važne spomenike na Kosovu, koji su deo tapiserije kulturnog nasleđa, naveo je premijer Hrvatske Andreja Plenković u odgovoru na pismo kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju koje je poslao njemu i premijerima i predsednicima 56 zemalja o kulturnom nasleđu Kosova i važnosti njegove zaštite, prenosi Kosovo pres.

Zahvalivši se na pismu, hrvatski premijer rekao je da se potpuno slaže da se prema kulturnoj istoriji svake zemlje i fizičkim personifikacijama njenog kulturnog nasleđa uvek treba postupati s dužnim poštovanjem i zaštititi u korist društava u celini.

„Toplo mi je oko srca, kada znam da ste predani tim poduhvatima. Očuvanje i živopisni odraz heterogenog kulturnog nasleđa vaše zemlje nesumnjivo je dragocen za svetsku kulturnu baštinu“, naveo je Plenković u odgovoru.

Dodao je da je Hrvatska, u okviru NATO misije Kfor i podrške miru, i dalje odlučna da da da svoj doprinos tom velikom cilju, podjednako važnom i za pomirenjie i za mir i stabilnost regiona.

Kosovska Vlada je saopštila ranije da je Kurti 20. maja, 2021. godine, potvrdio je, liderima 56 zemalja uključujući i Srbiju, opredeljenje Vlade da institucionalno zaštiti kulturno nasleđe, posebno nasleđe manjinskih zajednica, kao što su pravoslavne crkve i manastiri.

Premijer ih je pozvao da podrže Kosovo na njegovom putu razvoja, navodeći bogato kosovsko kulturno nasleđe kao jedan od najsnažnijih argumenata i vrednosti, kao doprinos svetskoj zajednici nacija i kulturi.

Une jam shiptar!
18. Jun 2021.
E ima da ih sacuvate!
Smk
18. Jun 2021.
Zaboravi da kaze Srpsko kulturno nasledje Kosovarsko ne postoji!
Otac Makarije
18. Jun 2021.
E moj Plenkovicu ja bih te vratio u osnovnu skolu da naucis elementarne pojmove iz Geografije!!!!!