Pokrenut Kompakt program, najveća investicija na Kosovu u energetskom sektoru

Kompakt program
Izvor: Vlada Kosova

Vlada Kosova i agencija Korporacija za milenijumski izazov (MCC) Vlade SAD pokrenule su program "Kompakt" koji je fokusiran na obezbeđivanje savremenih rešenja za poboljšanje pouzdanosti električne energije na Kosovu.

Sporazum su potpisali kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanoli i potpredsednik MMC Kameron Alford, a kako se navodi u saopštenju vlade, napori Kosova za tranziciju ka održivijoj, inkluzivnijoj, pouzdanoj i pristupačnijoj energetskoj budućnosti su podržani od strane MCC-a, Kompakt programom koji takođe podstiče ravnopravnije učešće žena u energetskom sektoru.

Program primenjivati u narednih pet godina, a očekuje se da će oko dva miliona ljudi imati koristi od MCC granta.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je Kompakt program najveća investicija na Kosovu u energetskom sektoru.

"Značajan doprinos Vlade od 34,7 miliona dolara služi kao svedočanstvo posvećenosti naše Vlade i ovom programu i transformaciji našeg energetskog sektora. Sa MCC-om delimo njene osnovne vrednosti: pristup orijentisan na rezultate sa transparentnošću, odgovornošću i vlasništvom usmerenim na zemlju. To objašnjava našu odličnu saradnju od početka našeg mandata", rekao je Kurti.

Program Kompakt ima za cilj uvođenje naprednog sistema za skladištenje energije, postavljanje temelja za pouzdane, obnovljive izvore energije koji će biti integrisani u kosovsku mrežu i smanjenje potrebe za električnom energijom na ugalj, kao i uvoz skupe energije.

Potpredsednik MCC-a Kameron Alford kazao je da će sporazum služiti kao kamen temeljac tranziciji Kosova na zelenu energiju, povećavajući energetsku bezbednost zemlje i socio-ekonomsku transformaciju.

"MCC je ponosan na partnerstvo sa Vladom Kosova kako bi zvanično započeo fazu implementacije sporazuma kako bi se osigurala održiva, svetlija i ravnopravnija energetska budućnost za sve Kosovare", rekao je.

Američka agencija Kosovu kroz Kompakt program daje grant u vrednosti od 202 miliona dolara, a zajedno sa doprinosom od 34,7 miliona dolara Vlade Kosova, odnosno ukupno 236,7 miliona dolara odgovara na ograničenje nepouzdanog snabdevanja električnom energijom na Kosovu i u skladu je sa nacionalnim prioritetima Vlade za razvoj i energiju.

U saopštenju se dodaje da ima za cilj smanjenje siromaštva i povećanje ekonomske održivosti na Kosovu. Očekuje se da će Kosovo do kraja 2027. imati najveći kapacitet baterija na svetu po glavi stanovnika.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i kosovska predsednica Vjosa Osmani, koja je istakla da Kosovo i SAD veže nepokolebljivo prijatejstvo.

"Okupili smo se da zvanično započnemo 'Kompakt' na Kosovu. Ovaj događaj, pored saradnje, predstavlja i osnaživanje odnosa naše dve zemlje. To je velika beskompromisna podrška SAD usmerena ka našim građanima. Saradnja zasnovana na vrednostima demokratije", rekla je Osmani.

SAD su, podseća, kontinuirano podržavale Kosovo u njegovim najtežim danima.

"'Kompakt' koji pokrećemo nije samo investicija u energiju i ekonomiju, već u budućnost Kosova i ljudi. Mi smo na putu očuvanja obnovljive energije i očuvanja energetske bezbednosti. Kosovo ostaje posvećeno inovacijama", poručila je Osmani.

Izrazila je zahvalnost SAD na snažnoj podršci u svim oblastima, ocenjujući da partnerstvo Prištine i Vašingtona nepokolebljivo.