Pokrenuta incijativa da se Privremenom organu Opštine Štrpce omogući normalan rad 

Dalibor Jevtić
Izvor: Kosovo Online

Odbornik Srpske liste Miroslav Đorđević je na sednici Skupštine opštine Štrpce pokrenuo inicijativu da se Privremenom organu te opštine omogući normalan rad posle odluke regionalnog tužilaštva iz februara o zatvaranju tog organa, kao i da se ta incijativa uvrsti u dnevni red, saopštila je Skupština opštine Štrpce. 

U inicijativi je istaknuto da do danas nije dato obrazloženje niti zvanična informacija o razlozima za donošenje odluke o zatvaranju Privremenog organa opštine Štrpci kojom je, kako se navodi, oko 60 građana opštine Štrpce onemogućeno da ostvari svoje pravo na rad, dok su građani Štrpca uskraćeni za ostvarivanje određenih prava. 

Đorđević je, između ostalog, naglasio da se tom inicijativom zahteva da se građanima opštine Štrpce funkcionisanjem institucije Privremenog organa omogući ostvarivanje građanskih i ljudskih prava koja su, kako kaže, garantovana i kosovskim ustavom. 

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić je prilikom obraćanja odbornicima rekao da je dobro što je ta inicijativa pokrenuta, i da oni kao izabrani predstavnici naroda moraju da štite njihove interese i pokreću pitanja koja su od opšte važnosti , posebno u ovom slučaju koji utiče na zabrinutost građana. 

Jevtić je ponovio da je na svim sastancima koje je imao, bilo sa predstavnicima Međunarodne zajednice, Vlade Kosova ili drugih vladinih i nevladinih organizacija, razgovarao na tu temu i da nažalost nije nikada dobio konkretan odgovor na to pitanje. 

Za njega takođe, kako kaže, “ta institucija nije paralelna, jer kao što je i u ovoj inicijativi i u ovom dokumentu već objašnjeno, ona predstavlja servis građana i u tom smislu obezbeđuje ostvarivanje određenih prava”.  

Jevtić je, kako je saopšteno, govorio i o pitanju hidrocentrale kao gorućoj temi u opštini Štrpce, a tom prilikom je odbornike Skupštine opštine i javnost informisao da je u proteklih nekoliko meseci rađena detaljna, vanredna revizija oko pitanja izgradnje i rada hidrocentrala na teritoriji opštine Štrpce i da je rezultat te revizije pokazao da Opština Štrpce kao insitucije nema nikakve odgovornosti, tačnije da ne postoji niti jedna preporuka za Opštinu kada je o hidrocentralama reč.

"I dok su neki želeli da na temi hidrocentrala profitiraju politički, uberu po neki jeftin politički poen, dok su neki pokretali ovo pitanje upirući prstom na Opštinu i bivšeg gradonačelnika, mi smo govorili istinu. Na neka pitanja nisam želeo da odgovaram čekajući upravo da nadležne institucije daju svoju stručnu analizu. Evo je, dame i gospodo, evo istine i neka građani Štrpca sada jasno čuju i vide da Opština Štrpce nema nikakavu ni odgovornost niti ingirencije po ovom pitanju. Rekao sam da ćemo uvek biti i na strani istine i pravde, trpeli najveće moguće uvrede i napade od strane onih koje ne interesuje istina, ali danas je naša reč dobila potvrdu. Odgovornost je na instititucijama centralnog nivoa baš kao što i ovde piše", rekao je Jevtić. 

Jevtić je današnje izlaganje zaključio komentarom da "istina uvek na kraju pobedi svaku laž". 

"Uvek ćemo biti na strani pravde i istine, posle hidrocentrale to će se dokazati i po pitanju bespravne gradnje u našoj opštini. O tome u ovom trenutku ne mogu da govorim, ali doći će trenutak kada ću na isti ovaj način činjenicom izneti sve informacije vezano i za tu veliku laž koja se nadvija nad našom Opštinom", kaže Jevtić.