Pokret Samoopredeljenje: Alternativa za ZSO je Nacionalni savet za zajednice  

Artan Abraši
Izvor: Kosovapress

Pokret Samoopredeljenje namerava da ubedi međunarodne saveznike da je Veće nacionalnih manjina alternativa Zajednici srpskih opština na Kosovu, prenosi Kosovo pres.

U stranci koja upravlja Kosovom kažu da je takva ideja ekvivalentna manjinama u zemljama regiona i da ne ugrožava unutrašnje funkcionisanje Kosova.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Artan Abraši je rekao za Kosovo pres, da je zahtev za primenu sporazuma o Zajednici srpskih opština uvek bio stav ambasada na Kosovu i da najnoviji pritisci nisu novina.

Zahtev za primenu sporazuma o ZSO nije nešto novo

„Zahtev za primenu udruženja nije nešto novo, to je uvek bio stav ambasada na Kosovu, nažalost zbog neodgovornosti političke klase stvorena je jedna realnost koju moramo da ispravimo. Neprihvatljivo je da se za pravilno unutrašnje funkcionisanje Kosova instalira mehanizam koji funkcioniše kao treća vlast. Taj mehanizam treba da se zasniva na etničkim kriterijumima i da ne ugrožava naše unutrašnje funkcionisanje polazeći od neodgovornosti prethodnih vlada, posebno kod insistiranja srpskih zahteva, što je glavni zahtev Vučića u ovom pregovaračkom procesu. Moramo vredno da radimo sa našim međunarodnim prijateljima, sa ambasadama da im objasnimo da eventualna primena ove ideje čini Kosovo nefunkcionalnim“, rekao je Abraši.

Prema njegovim rečima, Nacionalni savet za zajednice jedino je rešenje za predstavljanje srpske zajednice i ostalih zajednica na Kosovu.

Činjenica da se nečemu protivimo ne znači da nemamo alternativu

„Činjenica da se nečemu protivimo ne znači da nemamo alternativu. Stoga predstavljanje ove ideje, nacionalnog saveta za zajednice koje žive na Kosovu, predstavlja njihove interese i zahteve, što je ekvivalentno u zemljama regiona, ne ugrožava unutrašnje funkcionisanje Kosova. Mi smo ovde da ih poguramo, ali problem Zajednice je nešto drugo, Srbija ne vidi Zajednicu kao priliku da zastupa interese Srba, već kao mehanizam blokiranja i sabotiranja države Kosova. Stoga je ova alternativa monoetničkom udruženju jedino rešenje za predstavljanje srpske i drugih zajednica na Kosovu“, rekao je Abraši.

Kurtijeva vlada je na dobrom putu

Abraši je govoreći o 100 dana Kurtijeve vlade ocenio da je na dobrom putu da sprovede obećanja datih tokom predizborne kampanje.

„Mnogo je nezavisnih institucija koje vraćaju izgubljeni kredibilitet kao rezultat stranačkih i političkih uticaja, a nažalost istu optužbu iznosi i opozicija protiv nas, a koje ne stoje. Iz dana u dan stvari se vraćaju na pravi put, ali ima još mnogo posla da se uradi. Tri meseca rada vlade smatram vrlo produktivnim i očekujem da će se u intenzitet rada povećati i videćemo da su sva obećanja data kampanji ispunjena“, naglasio je Abraši.

Abraši koji je predsednik ogranka Pokreta Samoopredeljenje u Prizrenu, govoreći o predstojećim lokalnim izborima isključio je mogućnost kandidature za gradonačelnika.

Pominju se mnoga imena, moj najveći doprinos je u Skupštini Kosova

„Naravno da će se razmotriti mnoge opcije. Ko god da je kandidat, započinjemo pripreme za analizu druge pobede u Prizrenu. Pominju se mnoga imena, ja tako nešto nisam razmatrao. Ono što mogu da kažem, moj najveći doprinos je u Skupštini Kosova“, rekao je Abraši.

Miodrag iz Peći
19. Jun 2021.
Svoditi ZSO na acionalnu zajednicu svih manjina je protivno ustavu Kosova i Ahtisarijevog ustrojstva kosovske države.
ZSO je mehanizam zaštite Srba na KiM od otimača i separatista koji bi da kroz građansku državu da naorave etnički čistu uitarnu drugu albansku državu.
Po ustavu su Srbi potpuno ravnopravni sa Albancima što se tiče jezika što druge manjine nemaju. ZSO je deo kompromisnog rešenja u pregovorima sa Srbijom od koje su se ratom i pomoću zločinačkog OVK i NATO otcepili. I već sada po ustavu Srpska Lista sa svojih 10 mandata može blokirati svaku akciju koja se kosi sa srpskim interesima, piput vojske, ujedinjenjenja sa Albanijom i članstvo u NATO.
ZSO je nešto kao SAP Kosovo po ustavu 1974.god.