Porodica Džafera Deve pred sudom u Berlinu tužila ambasadora Rodea zbog klevete

Džafer Deva
Izvor: Radio Kim

Potomak Džafera Deve, Valjdet Deva, najavio je da će danas "sudu u Berlinu podneti tužbu protiv nemačkog ambasadora na Kosovu Jorna Rodea za, kako je naveo, ozbiljnu klevetu lika i dela Džafera Deve".

Valjdet Deva je ovo objavio na Fejsbuku, istakavši da je nemački ambasador Rode izneo lažne optužbe.

"Danas je podneta tužba protiv nemačkog ambasadora u Prištini Jerna Rodea za ozbiljnu klevetu lika Džafera Deve. Tužba je podneta berlinskom sudu u Nemačkoj. Ambasador je nastavio sa lažnim i neosnovanim optužbama protiv Džafera Deve govoreći nam kako da se nosimo sa svojim unutrašnjim poslovima. Šteta što ni ambasador Rode, ni njegove kolege u Srbiji, nisu tako oštro reagovali kada se slave i obeležavaju Draža Mihajlović ili Slobodan Milošević, kojima su podignuta spomen-obeležja na mnogim mestima u Srbiji! Velika je sramota za našu vladu što o ovim neosnovanim optužbama nijednom rečju nisu uspeli da pokažu svetu da Albanci štite istinu i najeminentnije ličnosti naše nacionalne istorije", naveo je Valjdet Deva.

Deva je nagovestio da će svedoci u ovoj tužbi biti istoričar Jusuf Budžovi i bivši poslanik Faton Bisljimi.

"Treba napomenuti da ćemo mi kao narod uvek biti u bliskom prijateljstvu sa nemačkom državom i ne zaboravljamo pomoć koja nam je ukazana kada nam je bila najpotrebnija, ali je nemački ambasador Rode jasno pokazao da je služeći nekom drugom, a ne velikodušnoj nemačkoj državi i narodu", dodao je on.

Podsetimo, program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu i Kancelarija Evropske unije (EU) obustavili su radove na restauraciji Džafera Deve u Južnoj Mitrovici jer je bio saradnik nacističke Nemačke, a Rode je tada izjavio.

"Nemojte iskrivljavati istinu o Holokaustu ili ratnim zločinima koje su počinili nacisti i lokalni saradnici", napisao je Rode na svom Twiter nalogu.