Porodice nestalih: Zahtevamo da naši predstavnici budu uključeni u dijalog

Obeležavanje dana nestalih
Izvor: RTK2

Porodice čiji su članovi nestala lica insistiraju da njihovi predstavnici budu deo delegacije u dijalogu Beograda i Prištine kada se govori o pitanjima nestalih, prenosi Kosovo pres.

Bajram Čerkini iz Centra za nestala lica je razočaran prvim susretom Kurtija i Vučića i navodi da je premijer Kosova trebalo da insistira na tome da se srpski predsednik izvini.

„Veoma sam razočaran jer ono što je obećano pre dijaloga na samom sastanku nije izgovoreno. Trebalo je da traže od „balkanskog kasapina“ da se izvini za ono što se dogodilo žrtvama Kosova. Premijer nije tražio izvinjenje, već je pitanje nestalih postavio kao tek četvrtu tačku što je razočaralo članove porodica”, naglasio je Čerkini.

Čerkini ocenjuje da kosovska delegacija na prvom sastanku u nastavku dijaloga nije bila dobro pripremljena i dodaje da je za saznavanje sudbine i mesta gde se  nalaze tela preko 1.600 lica koja se i dalje vode kao nestala, treba razgovarati sa svima, uključujući i Veljka Odalovića, za koga je kosovska delegacija tražila da ga smene sa šefa srpske delegacije o nestalima.

„Čak i ako Slobodan Milošević ustane iz groba, moramo da ga pitamo: Gde ste ostavili našu decu? Želimo da u okviru dijaloga imamo predstavnike porodica nestalih. Bilo obećano da će razgovarati I tražiti izvinjenje, a takođe tražiti da se razjasni sudbina nestalih. Naša delegacija na čelu sa premijerom nije dovoljno pripremljena", izjavio je on.

Predsedavajući Koordinacionog saveta za nestale i ratne zločine Ahmet Grajčevci kaže da je veoma važno za porodice da se privedu pravdi počinioci ratnih zločina.

„Prvo se traži pravda zatim oproštaj. Odalovića je trebalo otpustiti u početku jer je bio komandant kriznog štaba“, rekao je Grajčevci.

Miodrag iz Peći
06. Jul 2021.
Udruženja nestalih i Srba i Albanaca treba udruženim snagama da traže od svojih rukovodstava da traže nestale jer nestali su žrtve ma koje nacije bile. Ovako ćete biti samo oružje u rukama svojih političkih predstavnika. Još nešto. Obavezno izvršiti analizu DNK kod do sada pronađenih žrtava jer nelogično je da je da je srpska pokucija u batajničke trapove zajopavala žrtve sa sve ličnim dokumentima. Da li su među tim leševima i Sebi koje je ubila "Služba".
rodić
08. Jul 2021.
Ovo bi trebalo da se podrayumeva ali kako se osloboditi Sime Spasica koga protezira sam drzavni vrh...