Vlast i opozicija na Kosovu traže ukidanje kaznenih mera EU

Zastave Eu i Kosovo
Izvor: Kosovo Online

Poslednji je trenutak da Evropska unija ukine kaznene mere protiv Kosova, kažu predstavnici kosovske vlasti, opozicije i stručnjaci za evropske integracije, prenosi Kljan Kosova.

Prema njihovim rečima, uprkos neuspelom referendumu za smenu gradonačelnika u opštinama na severu, Kosovo je ispunilo obaveze iz sporazuma postignutom u Bratislavi.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Adnan Rustemi, kaže da Evropska unija treba da ukloni kaznene mere odmah, a ne postepeno.

„Kosovo je ispunilo obavezu u smislu pripreme pravnog osnova za organizovanje procesa smene aktuelnih gradonačelnika, na osnovu demokratskog procesa predviđenog zakonom. Pripremili smo Administrativno uputstvo, organizovali proces, peticija je vođena, ali naravno da će bojkot kao politička akcija Srpske liste koju predvodi Beograd sprečiti izražavanje volje građana, Prema našim međunarodnim partnerima ispunili smo obaveze koje smo dali i iskazali ozbiljnost u pogledu odgovornosti koje smo preuzeli. EU treba da ukloni mere nametnute Kosovu i treba da razjasni svoj stav prema Srbiji i zvaničnom Beogradu”, izjavio je Rustemi.

Poslanica DPK Bljerta Deljiu-Kodra, takođe se zalaže za ukidanje mera prema Kosovu, ali naglašava potrebu da se kosovska vlada pozabavi zahtevima EU na sastancima u Briselu.

“To je velika podrška koju EU treba da garantuje Kosovu, dok danas imamo blokadu sredstava za pomoć Kosovu u svim oblastima. Naravno, tražili smo da EU bude pažljiva i ukine sankcije, treba reći da i Vlada ima svoju odgovornost da se na odgovarajući način pozabavi koordinacijom sa partnerima”, kaže ona.

Profesor Dorajet Imeri smatra da su kaznene mere bile nepravedne i da ih kao takve treba što pre ukloniti.

„Uvođenje mera protiv Kosova kao rezultat postavljanja gradonačelnika u četiri opštine na severu nakon izbora, bila je ishitrena i beskorisna odluka Evropske unije prema Kosovu, čiji je cilj bio kažnjavanje odluke da uspostavi ustavni poredak na celoj svojoj teritoriji. Evropska unija je, kažnjavajući Kosovo ovim sankcionim merama, samo opravdala nekorektno ponašanje Srpske liste, koje je u pojedinim momentima bilo neustavno. Institucije Kosova moraju da vide u kojoj meri je ova politička struktura narušila ustavni poredak Kosova. Poslednji je trenutak da se EU osvrne na ove akcije koje je unapred preduzela, kako Kosovo ne bi pretrpelo veliku nepravdu u ovom veoma osetljivom političkom procesu“, navodi Imeri.