Predsednik Vučić doputovao u Soči, sutra sa Putinom i o situaciji na Zapadnom Balkanu

Aleksandar Vučić
Izvor: Tanjug / Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas posle podne u Soči, gde će sutra razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, prenosi Tanjug.

Da je reč o izuzetno važnom susretu za Srbiju, predsednik Vučić naglasio je više puta, ističući kao najvazniju temu razgovora budući dugoročni ugovor sa Rusijom o isporuci gasa, ne krijući da će moliti Putina za najpovoljniju cenu tog energenta, jer od nje zavisi i dalji privredni razvoj Srbije.

"To je pitanje za celu našu zemlju, jer nam od toga zavisi dolazak investitora, da li ćemo imati struju i rezerve", rekao je Vučić uoči odlaska u Rusiju.

Koliko je značajan ishod razgovora o gasu, Vučić je definisao i u razgovoru za ruski "Solovjev lajv", kada je novinaru Vladimiru Solovjevu rekao da ide u Moksvu i da se vraća "kao što kaže naš narod ili kao pukovnik ili kao pokojnik".

Susret u Sočiju, 19. po redu zvanični sastanak predsednika Vučića i Putina, dolazi u trenutku brojnih izazova pred Srbijom - pojačanih pritisaka sa zapada "upakovane" u kritike o vladavini prava, položaju medija, stanju ekologije, te ćutanja međunarodne zajednice na poteze Prištine, ali i komplovanja situacije u regionu.

Vučić je sam danas najavio da su to pitanja od ključnog značaja o kojima cće razgovarati sa ruskim predsednikom, kojeg će, kako je rekao, obavestiti i o svemu što se dešava u razgovorima o KiM, kao i o celokupnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

"Za nas su interesantna pitanja iz regiona, ali sasvim sigurno je da ću od Putina moći da čujem kako on vidi situaciju u Evropi i Aziji i u svetu, i kako mi, kako mala zemlja da nađemo najbolju poziciju u turbulentnom svetu i zaštitimo svoje interese", rekao je Vučić.

Ta pitanja i Kremlj vidi kao centralna u razgovoru dvojice lidera.

Ranije danas je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će Putin sutra u Sočiju razgovarati sa Vučićem o "saradnji dve zemlje na obostranu korist", što će, kako je ocenio, biti "veoma važni razgovori sa saveznikom i prijateljem Rusije".

Predsedik Vučić je najavio da će, nakon razgovora sa Putinom srpsku javnost moći da obavesti o svim novim dogovorima na polju ekonomije i u drugim oblastima.