Preminuo Ištvan Pastor

Ištvan Pastor
Izvor: Panon RTV

Predsednik Skupštine AP Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor preminuo je danas, prenosi RTV.

Kako piše Kurir Pastor je preminuo posle teške bolesti.

Ištvan Pastor rođen je 20. avgusta 1956. godine u Novom Kneževcu. Po zanimanju je bio pravnik. Član je Saveza vojvođanskih Mađara od osnivanja, 1995. godine, a od 2007. je predsednik stranke.

U periodu od 1992. do 2000. bio je odbornik u Skupštini opštine Subotica,  a u mandatu 1996–2000. i savezni poslanik u Saveznoj skupštini SR Jugoslavije, od 1999. do 2002. godine član privremenog Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i predsednik izvršnog odbora,  od 2000. do 2008. godine pokrajinski sekretar za privatizaciju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća, a od 2008. do 2012. pokrajinski sekretar za privredu;.

U dva mandata bio je potpredsednik Izvršnog veća AP Vojvodine.

Nakon izbora 2012. godine izabran je za poslanika u Skupštini AP Vojvodine po većinskom sistemu i za predsednika Skupštine AP Vojvodine.

Četiri godine kasnije, 2016. godine na izborima za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine ponovo je izabran za poslanika i po drugi put za predsednika Skupštine AP Vojvodine.

Vođen etikom odgovornosti, na funkciji predsednika uspeo je da sačuva integritet Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, da promoviše političku kulturu dijaloga i demonstrira sposobnost uvažavanja različitih političkih gledišta, da očuva duh poštovanja, jednakosti i pravednosti spram svih poslanika u Skupštini AP Vojvodine. 

Na funkciji predsednika Skupštine, Ištvan Pastor je dugogodišnju posvećenost pitanjima privrednog razvoja Vojvodine razvijao kroz jačanje politika međuregionalne partnerske prekogranične saradnje, posebno vodeći računa o potrebama vojvođanskih lokalnih samouprava.