Priština izmenom zakona dozvolila Albancima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe da kupuju imovinu na Kosovu

Vlada Kosova
Izvor: Klan Kosova

Kosovska vlada na današnjoj sednici odobrila je izmenu i dopunu Zakona o imovinskim pravima stranih državljana na Kosovu, čime je Albancima koji žive u "preševskoj dolini" omogućeno da steknu imovinska prava na Kosovu, preneo je Reporteri.

"Obavezali smo se da ćemo podržati naše sunarodnike u Preševu, Medveđi i Bujanovcu i unaprediti njihov pravni položaj. Novim predlogom Ministarstva pravde, Albanci, odnosno fizička i pravna lica iz inostranstva, moći će da stiču imovinska prava na Kosovu pod uslovima predviđenim zakonom, i u ovom slučaju biće isključeni principa reciprociteta“, rekao je premijer Aljbin Kurti.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu rekla je da važeći zakon o imovinskim pravima stranih državljana na Kosovu podrazumeva da oni mogu sticati imovinu na Kosovu po principu reciprociteta.

"Ali, s obzirom na okolnosti i nepostojanje bilateralnih odnosa između Kosova i Srbije, nemoguće je da Albanci u Dolini stiču imovinska prava po odredbama zakona koji je na snazi i da kupe imovinu na Kosovu. Zbog toga je Ministarstvo pravde preduzelo inicijativu za izmenu ovog zakona, kroz koju će građani albanske zajednice u Dolini biti izuzeti od ograničenja reciprociteta“, navela je Hadžiu.