Promovisano srpsko izdanje knjige Volfganga Petriča "Smena epoha - naš digitalno autoritarni vek"

Beograd_240229_Volfgang Petrič
Izvor: Kosovo Online

Nekadašnji izaslanik Evropske unije za Kosovo Volfgang Petrič predstavio je večeras u Beogradu srpsko izdanje knjige "Smena epoha - naš digitalno autoritarni vek", koja na esejističko-sociološki način govori o promenama u svetu, a u kojoj se autor bavi i promenama u regionu Zapadnog Balkana.

 

"Kada sam pisao knjigu, došao sam do zaključka da je ovo možda i moja politička biografija, jer sam živeo kroz to vreme.
Ja sam sa juga Austrije, pripadnik slovenačke manjine. Inspirisalo me je moja mladost, tokom koje sam se pitao zašto govorimo slovenački jezik, sa obe strane granice, a smatramo se neprijateljima. Sve su to posledice Hladnog rata", rekao je Petrič na promociji, održanoj u prostoru kluba "Privrednik", u kojoj je, zanimljivo, nekada bila Petričeva rezidencija, dok je obavljao dužnost ambasadora Austrije u Srbiji.

Prema njegovim rečima, raspad Jugoslavije je bio upozoravajući signal, ali i signal da stvari neće ostati kakve su bile.

"Na početku '90-ih imali smo optimizam, a sada imamo situaciju da imamo poli-krize.
Danas imamo povezani svet. Tradicionalna politika može da se bavi bodljikavom žicom, ali sada samo suočeni sa sajber svetom. I, ptaktično smo tek na početku", primetio je Petrič.

Veći deo knjige je napisan pre dve godine, ali za srpsko izdanje Petrič je napisao esej, posle početka rata u Ukrajini.

"Ovo izdanje je itekako aktuelno. U politici i ekonomiji smo suočeni sa brzinom promena. Ljudi su zbunjeni i zato sve više veruju da jedna osoba može da upravlja. Zato verujem da je to najveći izazov za 21.vek", rekao je Petrič.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, koji je tokom diplomatske karijere često blisko sarađivao sa Petričem, prisetio se brojnih situacija koje su prošli zajedno.

"Suočavali smo se sa brojnim izazovima sa Miloševićem, Rugovom, ali imali smo i posla sa Aljbinom Kurtijem. Ali, najvažnije je u tome bilo to što je partnerstvo SAD i EU ključno", rekao je Hil.

Veliki izazov je, dodaje, i dalje na Kosovu, ali ne samo na tom prostoru.

"Kao što vaša knjiga ukazuje, krize su više od Balkana. Jedan deo knjige se bavi raspadom Jugoslavije, a ta kriza je nestala, ali ju je zamenila još izazovnija kriza", primetio je Hil.

Ukazao je i da nema ništa važnije za egzistenciju svih, od onoga što se vidi u Ukrajini.

"Treba da razumemo da nove tehnologije predstavljaju veliki izazov. Njima treba upravljati, ali ne dozvoliti da budu impuls za autoritarne vlasti. Najveći izazov je digitalizacija, uz nedemokratske impulse.  Imamo ih u svakoj zemlji. Imali smo problema i u mojoj zemlji. Ne govorim o unutrašnjim stvarima, ni Srbije, niti SAD, ali se bavim tim pitanjima", dodao je ambasador.

Bečki pravnik Garbijel Lanski, čija je advokatska kancelarija organizovala promociju knjige, rekao je da se dogodila suštinska promena smena epoha, koju je  Petrič pokušao da opiše u svojoj knjizi koja, kako je dodao, treba da pomogne da se stvari bolje razumeju.

Ambasador Austrije u Srbiji Kristijan Ebner podsetio je da je Minhenska bezbednosna konferecija nedavno okupila najviše zvaničnike iz sveta, da razgovaraju o stanju u svetu, a globalnu situaciju su sumirali u jednoj reccenici:

"U  ovom trenutku sve više zemalja rizikuje da bude u situaciji 'luz-luz', u situaciji da treba sagledati kako da se što manje izgubi".

"Petrič je neko ko odlično sagledava situaciju i zato je pozvan da učestvuje u izradi nove strategije odbrane Austije", rekao je Ebner.