Proroković: Kurti zna da u SE nema saglasnosti za prijem Kosova, zato i oteže sa ispunjavanjem uslova

Beograd_240307_Dušan Proroković
Izvor: Kosovo Online

Viši naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Dušan Proroković kaže da u ovom trenutku unutar Saveta Evrope „nema saglasnosti oko prijema tzv. Republike Kosovo u punopravno članstvo“, čega je, navodi, svestan i Aljbin Kurti zbog čega oteže za ispunjavanjem uslova koji su postavljeni pred Prištinu, dok se unutar SE ne oformi jedan, opšti, stav.

Proroković ukazuje da u međunarodnim organizacijama ne vole da se preglasavaju, zbog čega u slučaju kada oko nečega nema saglasnosti „izmišljaju kriterijume i uslove koje kandidat treba da ispuni kako bi stekao status punopravnog člana“, a da su se u slučaju Kosova ograničili na tri stvari – povratak zemljišta manastiru Visoki Dečani, Zajednicu srpskih opština i pitanje eksproprijacije zemlje na severu.

„Da li je to dovoljno? Nije. Kada spomenete Kosovo u SE prva asocijacija je Dik Marti i njegov izveštaj o trgovini organima. Dakle, o Kosovu se u PSSE dosta razgovaralo, sagledavano je puno tema tokom prethodnih 20 godina, ima tu stvari koje su zahtevane da se sprovedu i od različitih međunarodnih organizacija i od albanskih vlasti, a nisam siguran da su sve sprovedene i sada smo evo došli do ove tri. Ovo što govorim shvata i Aljbin Kurti, da nema saglasnosti. On čak i da ispuni ta tri uslova, verovatno bi se pojavio četvrti ili peti dok se ne formira jedan opšti stav u SE da tzv. Republiku Kosovo treba primiti i zato on sa ovim i oteže“, kaže Proroković za Kosovo onlajn.

Ipak, naš sagovornik smatra da je Kosovo na dobrom putu da bude primljeno u SE i da Srbija već sada treba da razmišlja kako će se postaviti za godinu, dve ili tri.

„Oni tamo imaju formalnu većinu za prijem, znači, to nije pitanje formalnosti već političke odluke. Kako se politička odluka pod različitim pritiscima i trgovinama bude usaglašavala, tako ćemo i mi morati da se opredelimo. Međutim, mene to puno ne zabrinjava jer je SE u velikoj meri izgubio svoju funkciju koju je imao, recimo, u prvoj deceniji 21. veka. Ta organizacija je pre svega bila posvećena Rusiji i postsovjetskom prostoru, gde je trebalo da implementira neka pravila i principe, a Rusija je istupila, Belorusija takođe i sumnjam da će se Turska dugo zadržati u toj organizaciji. Nije SE međunarodna organizacija koja postoji zbog Balkana. Onog trenutka kada su pustili postsovjetski prostor oni više nemaju svrhu svog postojanja i vrlo teško će je vratiti“, kaže Proroković.

Iako se ulazak u SE u Prištini priželjkuje jer se smatra da bi on bio „adut“ koji bi im olakšao put do članstava u drugim organizacijama, Proroković ne misli da je to slučaj.        

„Eventualni prijem tzv. Republike Kosovo u SE nije prijatan za nas, ali ne vidim da je posebno spektakularan i da bi im otvorio vrata za prijem u neke druge međunarodne organizacije bez obzira na to što se tako obrazlaže. U Prištini posmatraju da je SE prva stepenica za prijem u Unesko. Sumnjam da bi se to tako odigralo. U Unesku nemaju ni tu formalnu većinu, a da ne pričamo o političkim temama“, ističe Proroković.