Proroković: "Otvoreni Balkan" onemogućava jačanje ekonomskih veza s Moskvom

Dušan Proroković
Izvor: UNS

Inicijativa "Otvoreni Balkan" ne znači apsolutno ništa za buduće razgovore o statusu Кosova, a verovatno će imati ograničene domete kada govorimo o regionalnoj ekonomskoj saradnji, smatra Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Proroković je za Kosovo onlajn rekao da je ova inicijativa nastala pod okriljem Berlinskog procesa, uz prvobitnu ideju da se stvori carinski savez na Zapadnom Balkanu.

"S jedne strane, tako su iz EU želeli da preduprede aranžmane Srbije sa Evroazijskim ekonomskim savezom, pošto sumnjam da bi Rusija prihvatila da dozvoli povlašćeni status celokupnom zapadnobalkanskom bloku, jer su u njemu i NATO članice. To je, dakle, bio način da se spreči dalje jačanje ekonomskih veza Beograda i Moskve", navodi Proroković.

Dodaje da je s druge strane, to predstavljeno i kao neka vrsta kompenzacije za neulazak u EU.

"Imali bismo proširenu ekonomsku saradnju ma šta se pod tim podrazumevalo. Ovo prvo nije prošlo, ovo drugo nije dobro prihvaćeno. Tako da se o 'mini - Šengenu' nastavilo da govori po nekoj inerciji. Sada bi Zaev, Vučić i Rama da tome daju i neki novi sadržaj, ali je upitno kako će to sve dalje ići i dokle će stići", kaže Proroković.