PSSE: Pravnici dolaze na Kosovo, prave izveštaj o usaglašenosti pravnog sistema sa standardima Saveta Evrope

Savet Evrope.jpg
Izvor: coe.int

Povodom najava da će iduće nedelje, u sklopu procedure razmatranja zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope, Parlamentarna skupština te panevropske organizacije (PSSE) na Kosovo uputiti delegaciju eminentnih pravnika, od pres službe PSSE Kosovo onlajn je dobilo informaciju da će ta delegacija, u skladu sa ustaljenom praksom, sačiniti izveštaj o oceni usaglašenosti pravnog sistema Kosova sa standardima Saveta Evrope.

“Pošto je ovo tehnička poseta, nijedan program neće biti javno objavljen. Od njih se očekuje da se sastanu sa širokim spektrom sagovornika – iz vlasti, civilnog društva, predstavnika međunarodne zajednice…”, kažu iz PSSE za Kosovo onlajn.

Kada pravni tim završi posao na terenu, kako nam je odgovoreno, ne postoji rok do kojeg on treba da pripremi svoj izveštaj.

“Izveštaj će biti dostavljen Birou PSSE, a Biro nije odredio rok u kome to treba da bude učinjeno”, navodi se u odgovorima koje smo dobili iz PSSE.

Sledeći korak, nakon što izveštaj pravnika bude predat Birou, biće da Kosovo poseti izvestilac za Kosovo u PSSE Dora Bakojani, koja je inače šef delegacije Grčke u ovom telu Saveta Evrope.

“Još nije određen datum posete izvestioca Bakojani. Prema ustaljenoj praksi, ova poseta se dešava tek nakon što Biro skine tajnost sa izveštaja eminentnih pravnika”, preneto nam je iz PSSE.

Kosovo je 12 . maja 2022. zvanično predalo zahtev za punopravno članstvo u Savetu Evrope, a Komitet ministara SE je 24. aprila ove godine odlučio da taj zahtev prosledi u dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu SE.

Prilikom odlučivanja na Komitetu, protiv pokretanja procedure o odlučivanju o zahtevu Prištine, bile su Mađarska, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Srbija. Podršku Prištini pružile su 33 države, među kojima su iz regiona Crna Gora, Slovenija, Severna Makedonija, Hrvatska i Albanija.