Savet Evrope imenovao Doru Bakojani za izvestioca za članstvo Kosova

Teodora Bakojanis
Izvor: Kosovapress

Odbor za politička pitanja i demokratiju u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope imenovao je grčku političarku Doru Bakojani za izvestioca za članstvo Kosova u Savetu Evrope, prenosi Gazeta ekspres.

Imenovanje Dore Bakojani potvrdio je šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova u Skupštini Kosova Arben Gaši, koji je član delegacije kosovskih poslanika u Savetu Evrope i trenutno se nalazi u Strazburu.

Zadatak Bakojani biće da sačini izveštaj o Kosovu, koji ide na plenarnu sednicu Parlamentarne skupštine SE, a nakon što dobije izveštaj od dvojice eminentnih pravnika koji su već imenovani - nemački i finski advokati, Tomas Markert i Spiliopoulu Akermark. Prvi je bio uključen u izradu ustava država regiona, uključujući i Kosovo, dok je polje interesovanja Akermarka prava manjina. 

U međuvremenu, očekuje se da budu imenovana još dva izvestioca, jedan u Odboru za pravna pitanja i jedan u Odboru za ravnopravnost i nediskriminaciju.

Dora Bakojani je grčka političarka, a obavljala je funkciju grčke ministarke spoljnih poslova i ranije gradonačelnice glavnog grada Atine, a trenutno je potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.