Putin: Nije bilo sankcija kad je NATO bombardovao Beograd; Šolc: Tad je bilo opasnosti od genocida

Putin- Šolc
Izvor: kremlin.ru

Ruski predsednik Vladimir Putin i nemački kancelar Olaf Šolc sastali su se u Moskvi, gde su razgovarali o tenzijama na rusko-ukrajinskoj granici i energetskoj situaciji u Evropi. Tokom sastanka Putin je podsetio na to da kada je NATO bombardovao Srbiju, nije bilo sankcija, prenosi Juronjuz.

Nakon sastanka, Putin je kazao da je kod Šolca video stav na osnovu kog će, kako je rekao, saradnja Rusije i Nemačke ubuduće biti međusobno korisna i pragmatična, i dodao da Rusija "ne može da zažmuri na to kako SAD i NATO razumeju princip nedeljive bezbednosti 'u svoju korist". Nemački kancelar je, sa druge strane, poručio da je neophodna deeskalacija tenzija, i da "Nemačka ne želi da počne rat".

Dodao je da su mu još uvek sveža sećanja na rat Severnoatlantslke alijanse protiv Jugoslavije i na bombardovanje Beograda. Naglasio je da je to jedan tužan primer, koji je istovremeno i činjenica

Govoreći o potencijalnoj eskalaciji sukoba, Putin je rekao da Rusija ne želi sukob, i da je zato predložila dogovor kojim bi se svima obezbedila sigurnost, ali da "nije bilo konstruktivnih odgovora".

Putin je naglasio da mu je teško da zamisli rat u Evropi.

Ipak, podsetio je da je u Evropi bio rat koji je započeo NATO, kada je bombardovao Beograd, i da tada nije bilo sankcija međunarodnih organizacija, na šta je Šolc odgovorio da je tada "bilo opasnosti od genocida, i da situacija sada nije ista", kao i da su od tada "balkanske zemlje mnogo napredovale". Putin je, nakon ove Šolcove izjave, rekao da je "ono što se trenutno događa u Donbasu genocid".

Nemački kancelar je, međutim, kritikovao to što je Putin situaciju u Donbasu nazvao "genocidom", nazivajući je prejakom i pogrešnom.

Putin je odgovorio i na pitanje novinara u vezi sa predlogom rezolucije usvojenim u ruskom parlamentu, kojim se od njega traži da prizna nezavisnost Donjecke i Luganske narodne republike.

"Veliki deo stanovništva Rusije podržava građane Donbasa. Bila su dva predloga, i ja sam saglasan da je neophodno rešiti probleme ljudi u Donbasu. Još nije sve gotovo sa Minskim sporazumima, i uzdam se u partnere poput Nemačke ili Francuske da će ubediti Ukrajinu da napravi neki napredak u primerni obaveza prihvaćenih u sporazumima iz Minska", rekao je Putin.

Šolc: Potrebna je deeskalacija

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da su razgovarali o gomilanju ruskih trupa blizu granice sa Ukrajinom, kao i o zahtevima Rusije kada su u pitanju bezbednosne garancije. Još jednom je podvukao da su ruske trupe na granici "bez ikakvog vidljivog razloga".

"Potrebna je deeskalacija, i ne želimo da počne nikakav rat. Saglasan sam sa time da i dalje ima mesta pregovorima, i sada moramo da tražimo diplomatsko rešenje za krizu. Čuli smo da su se neke trupe povukle, i nadamo se da će se to nastaviti. Pozdravljamo taj potez", rekao je Šolc.

Podsetio je da je NATO predložio razgovore između Rusije i Alijanse, i da bi se tu moglo pregovarati o principima kao što je teritorijalni integritet i odbrana granica.

Istakao je i da je "veoma važno da se razgovara otvoreno" i da su "istorijski, veze između Rusije i Nemačke duboke".