Rabin Asiel: Otimanje Kosova je opasan presedan koji će se vratiti kao bumerang onima koji su to odlučili da urade

Isak Asiel
Izvor: Mondo

Rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel kaže da su još stari Jevreji govorili da je otimanje Kosova opasan presedan koji će se jednog dana vratiti kao bumerang onima koji su to odlučili da rade, prenosi Mondo.

Rabin Isak Asiel je u emisiji "Lično sa Petrom Latinovićem" rekao da vreme kada je stupio na dužnost rabina 1. marta 1995. godine pamti kao veoma turbulentno.

"Te godine je bio egzodus Srba iz Krajine. To nas je pratilo sve do 1999. kada je bilo bombardovanje od strane NATO. Tada sam kao nekadašnji vezista u JNA dobio poziv na koji sam se odazvao", priča Isak Asiel.

Na konstataciju da je mogao da odbije poziv, on kaže da to ne bi bilo primereno.

"Smatrao sam da nije primereno odbiti. Nisam ni želeo da odbijem. Uvek sam se u životu oslanjao na Boga i smatrao sam da je to neko određenje sa visina i da je za nešto dobro. Moji saborci nisu znali ko sam. Ja sam to u početku malo sakrivao. E onda kada su hteli da mi daju čin onda sam pokušavao da to nekako izvrdam. I onda su me pitali – pa, šta, jesi li ti neki pop?! Rekoh, na neki način. Jevrejski", rekao je Asiel.

Trebalo bi podsetiti da je prema jevrejskom kalendaru, srpski egzodus 1995. počeo u predvečerje 9. ava, dana i meseca, kada su Jevrejima razoreni i Prvi i Drugi hram. Na taj dan su bili proterani iz Španije, a i prva gasna komora u Aušvicu bila je otvorena 9. ava.

O snažnoj simbolici ovog datuma rabin Isak Asiel kaže da su se sve velike tragedijhe desile na taj datum.

"Tada sam živeo u Šajkaškoj ulici. Bio sam svedok, čuo sam i video sve te konjske zaprege koje su prolazile nedaleko. I zaista, bilo je vreme kada smo se mi spremali da oplakujemo uništenje Prvog i Drugog hrama. Sve velike jevrejske tragedije su se desile na taj 9. av. Sve je to tačno. Tada sam osetio da moramo da se obratimo tadašnjem patrijarhu jednim pismom. I to pismo smo poslali kao duboki znak razumevanja i sapatnje sa onim što se događa sa srpskim narodom", rekao je Asiel.

Asiel je samo par dana pre obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta rekao da je u ideologiji vođe nacizma postojala čitava lestvica naroda.

"Slovenski narodi su u toj ideologiji označeni kao “Untermenschen” - dakle podljudi. Ali još uvek korisni za nekakve radove. Međutim, Jevreji su bili izjednačeni sa gamadi. A gamad treba uništiti. Jevreji su bili svo metafizičko zlo ovoga sveta i zapravo Hitlerov rat je bio rat protiv jevrejstva. On to nikada nije krio, on je to čak i objavio. Ludilo te mržnje se ispoljavalo do kraja rata. Sad kad govorimo o tom 27. januaru evo vidite i Srbiju u kakvoj se situaciji nalazi. Ja se ne bavim politikom ali kao građaninu ove zemlje se neke paralele nameću. Niko ne želi da sluša našu stranu priče, logiku otimanja Kosova za koju su još davno stari Jevreji sa kojima sam pričao rekli da je to opasan presedan koji će se jednog dana vratiti kao bumerang onima koji su to odlučili da rade. Mi sad imamo ta natezanja da je to jedinstven slučaj ali to je neumitna logika. Sada srpska država dolazi u situaciju da niko ne želi da sluša", rekao je Asiel.