Radaković: Svaka jesen na severu "vruća", plašim se masovnih hapšenja

Dušan Radaković
Izvor: Kosovo Online

Izvršni direktor NVO Centar za zastupanje demokratske kulture iz Severne Mitrovice Dušan Radaković poručuje da bi, nakon neuspele runde dijaloga u Briselu, na severu Kosova moglo doći do masovnih hapšenja Srba i izazivanja incidenata koji bi mogli ozbiljno da eskaliraju, poput upada u prostorije Kancelarije za KiM u Severnoj Mitrovici.

"Plašim se da će nakon neuspelih pregovora biti još reakcija Kurtija i Prištine, otvaranje novih žarišta. Plašim se upada u prostorije Kancelarije za KiM, pored bivše vatrogasne stanice ili čak možda masovnijih hapšenja. Nije ovde bitna ni malo proizvodnja droge, oružja, ovde se traži neki veći incident koji će da eskalira u još veću krizu, problem, i još veće pretnje i pritisak na srpsku zajednicu, pre svega na Srbe koji žive na severu Kosova", navodi Radaković za Kosovo onlajn. 

Radaković poručuje da je svaka jesen na severu Kosova "vruća" i još jednom ističe da se plaši hapšenja, ili nekog velikog iniciranja incidenta, koji može direktno da eskalira u još mnogo veći konflikt ili možda ponavljanje situacije od 26. ili 29. maj, kada su započeli protesti Srba sa severa ubog nametanja nelegitimno izabranih albanskih gradonačelnika i zauzimanja opštinskih zgrada od strane pripadnika Kosovske policije.

Neuspeh pregovora će, sa druge strane, izazvati još veći pritisak na prištinsku stranu, na vladu i premijera Kosova, objašnjava Radaković.

"Nadam se da će strane da se vrate za pregovarački sto, jer je ovakva situacija još gora nego pre 13. septembra, pre neuspešnih pregovora", kaže Radaković.

Nakon neuspeha poslednje runde dijaloga u Briselu, zbog odbijanja prištinske strane da prihvati kompromisni predlog EU o putu normalizacije, Kurti je poručio da će Srpska lista da "pati i plati", a na to se nadovezao i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja koji je uputio juče otvorenu pretnju da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti uhapšen ako bez dozvole prištinskih institucija dođe na sever. Tokom jučerašnjeg Kosovska policija uhapsila je trojicu Srba.