Radić o srpsko-ruskim vojnim vežbama: NATO neće biti srećan

Vežba srpskih i ruskih specijalaca
Izvor: Ministarstvo odbrane

Posle višemesečnog povlačenja iz zajedničkih vežbi sa svim stranim armijama, vojska Srbije vratila se vežbama sa kolegama iz inostranstva, sa armijom Rusije, a vojni komentator Aleksandar Radić kaže da zbog svega toga NATO neće biti srećan, prenosi N1.

Tako su 72. brigada za specijalne operacije i 2. brigada „specnaz“ ruskih oružanih snaga priredile spektakl na poligonu Orešac. Za Rusiju je ovo ipak pre svega diplomatska pobeda – i pored sankcija EU i SAD, postoji mesto u Evropi gde je njena vojska dobrodošla i može da dođe na vežbe.

„Mi hoćemo da sa svima sarađujemo i da učimo od najboljih, a to pripadnici ruskih specijalnih jedinica svakako jesu“, poručio je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Više od toga, iz Rusije je stiglo još 30 polovnih, ali modernizovanih tenkova T 72 i isto toliko oklopno-izviđačkih vozila BRDM2.

Vojni komentator Aleksandar Radić upozorava da "Zapad neće biti srećan jer vežba simboličnog naziva ‘Zajednički odgovor’ ruskih i srpskih specijalaca odigrava se u isto vreme dok NATO u istočnoj Evropi održava vežbu „Brzi odgovor“.

"Neko bi mogao da pročita da se Srbija svrstala u drugi blok u odnosu na sve ostale zemlje regiona. Crna Gora, BiH i druge zemlje, upravo paralelno dok Srbija vežba sa Rusijom, vežbaju sa NATO snagama odbranu od agresije. Čije? Pa ruske, ako dobro pročitate kontekst“, smatra vojni analitičar Aleksandar Radić.

Radić smatra da Srbija Rusiji mnogo čini jer joj otvara prostor za vežbe i vojnu saradnju duboko u NATO zaleđu.

„Još od prve vežbe 2014. godine Rusija ima jako velike političke koristi. Treba da se zapitamo koja je naša korist? Iz Rusije je jasno šta dobijaju“, kazao je Radić.

Vojnu neutralnost Srbija pokušava da čuva i kroz nabavku oružja. Kupovina je gotovo pravilno podeljena između NATO zemalja i Rusije. Iako je donacija poput ove sa tenkovima i oklopnim vozilima vidljivija, Srbija je u isto vreme uložila milione evra u sofisticiranu zapadnu tehniku, poput Talesovih elektronskih sistema ili Erbasovih helikoptera.

Moi
27. Maj 2021.
Bravo kbs
Rados
27. Maj 2021.
Zivela Rusija i Srbija na celu sa Putinom najacim liderom u svetu.
Xhevdet
30. Maj 2021.
Gde je bila rusia 1999 ona vas samo koristava ka produkt za jedno upotrebe