Rajić: Kosovo i Nagorno-Karabah ne treba porediti

Predrag Rajić
Izvor: Kosovo Online

Politički komentator Predrag Rajić smatra da se situacija u Nagorno-Karabahu, gde je Azerbejžan izvršio vojnu operaciju i proglasio pobedu, ne može direktno povezati sa Kosovom, jer je je geneza ovih teritorijalnih sporova drugačija.

Rajić za Kosovo onlajn kaže da nije sklon povlačenju geopolitičke analogije, kada je reč o različitim pitanjima teritorijalnih sporova, jer je, navodi u Nagorno-Krabahu reč o jednom delu teritorije koji je bio pod kontrolom lokalnih vlasti i uticajem susedne države, a ne pod kontrolom vlasti države kojoj međunarodnim pravom ta teritorija pripada.

„Tu se može donekle povući ta analogija, ali nisam sklon tome zato što je razvoj situacije na KiM i u Nagorno-Karabahu bio ipak drugačiji. Mi vidimo volju Bakua od 2020. godine da to pitanje zatvori, i na dobrom su putu da to i urade, jer koliko vidim došlo je do odluke i samih vlasti nepriznate Republike Nagorno-Karabah da polože oružje i otpočnu proces reintegracije u sam Azerbejžan. Kako će taj proces tačno teći, videćemo  ali sva je prilika da to pitanje koje je više decenija bilo otvoreno na južnom Kavkazu, i bio izvor direktnih sukoba Jermena i Azerbejdžanaca, odlazi u istoriju, time što će Azerbejdžanci zabeležiti naposletku potpunu pobedu. Ali, s druge strane nisam siguran i bojim se  da tenzije koje postoje na relaciji Baku-Jerevan neće biti u celosti obrisane i da ćemo i dalje na južnom Kavkazu imati te neke žarišne tačke koje će pretiti da ugroze mir čitave regije“, rekao je Rajić.

Rajić smatra da situacija u Nagorno-Karabahu neće imati neke direktne refleksije kada je reč o Kosovu, jer je kosovsko pitanje u drugom geopolitičkom opsegu.

„Vi na KiM imate, geopolitički, ključni uticaj SAD i njenih saveznika, pre svega Nemačke. Na terenu nema prisustva nijedne druge vojske osim NATO i njenih saveznika, eventualno po neka država koja je bliska Alijansi ima tamo oružane formacije, kao Austrija. Ali, na južnom Kavkazu, odnosno na prostoru Nagorno-Karabaha ste imali rusku vojsku koja je trebalo da očuva mir, i imala je taj mandat po sporazumu iz 2020. koji su potpisali azerbejdžanski predsednik Alijev i premijer Jermenije Pašinjan u prisustvu ruskog predsednika Vladimira Putina. Drugačija je situacija i zbog toga što su drugi geopolitički subjekti bili uključeni u zbivanja na južnom Kavkazu u odnosu na KiM, dakle sasvim drugačiji subjekti. Na prostoru južnog Kavkaza niste imali, a nema je ni sada, nijednu vojnu bazu neke NATO članice, ako izuzmemo Tursku, koja ima svoje interese i koja je u ovom sukobu bezrezervno i na sve načine podržavala svog saveznika, Azerbejdžan“, zaključio je Rajić.