Rakić o sprečavanju Srba da posete Mušutište: Proces povratka pod velikim znakom pitanja

Goran Rakić
Izvor: Ministartsvo za zajednice i povratak

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić ocenio je da je sprečavanje raseljenih Srba iz Mušutišta da samo na dan posete svoja vekovna ognjišta apsurdno i ističe da se time pokazuje zapravo kolika je volja kosovskih institucija da pomognu povratak raseljenih.

Raseljenim Srbima iz Mušutišta nije dozvoljeno da obeleže praznik Silazak Svetog Duha na apostole-Pedesetnica-Trojice. Pedeset raseljenih nije dobilo policijsko odobrenje da u nedelju 12. juna na temeljima Manastira Svete Trojice u Mušutištu obeleži ovaj veliki praznik i ako su na vreme najavili svoju posetu mestu u kome su do 1999. godine živeli.

"Konstantno se suočavamo sa ovakvim problemima kada je Mušutište u pitanju. Ovo je pokazatelj da je proces povratka na Kosovu pod velikim znakom pitanja i da krivce za to treba da tražimo upravo u institucijama koje nemaju volju da nam pomognu da ovo pitanje rešavamo na jedan pozitivniji način. Predstavnici međunarodne zajednice moraju podrobnije da se pozabave svime onime što nas sprečava da veći broj raseljenih vratimo na Kosovo", naveo je Rakić. 

Kako je saopštilo Ministarstvo, Rakić je upitao kako bi to tek izgledalo kada bi se raseljeni vratili da žive u ovom mestu, ako policija ne može da obezbedi jedan dan boravka raseljenima u Mušutištu. 

"Žalosno je što nakon više od dve decenije od napuštanja svojih kuća, raseljeni ne mogu da svoje domove i svoju crkvu posete i to zapravo govori da se suživot ne može graditi na temeljima zabrana i ograničenja Srbima", rekao je Rakić.