Raković: Ekonomski i politički ojačana Srbija smeta regionu, zato se udružuju protiv nje

Aleksandar Raković
Izvor: Kosovo Online

Istoričar Aleksandar Raković ocenio je za Kosovo onlajn da pojedine zemlje regiona prave "nova-stara savezništva" tražeći kaznu i sankcije za Srbiju, zbog događaja u Banjskoj, sa ciljem da je oslabe, jer im je ona ekonomski i politički ojačana "trn u oku". 

"Nisu to nova savezništva, ona datiraju još iz vremena Kraljevine SHS i Jugoslavije. Zagreb je organizacioni centar tih savezništava i odatle je sve poticalo. Taj luk se kretao od Zagreba pa dinarskim prostorom sve do Sofije. Sada je to malo redefinisano i sada ima više centara. To su sada Zagreb, političko Sarajevo, separatističko Cetinje, separatistička Priština i Skoplje kada je reč o albanskom faktoru u Makedoniji. Prema tome to su stara savezništva, koja se produbljuju i obnavljaju, kada oni misle da se za to ukazuje prilika, a sada je Banjska za njih bila neka šansa da zajednički krenu u napad na Srbiju", smatra Raković. 

Raković međutim dodaje da je uveren da će se Srbija i sada izboriti sama sa faktorima iz okruženja.

"Međutim, mnogo veći problem su takozvani zapadni međunarodni faktori, međunarodna zajednica i politički Brisel, Vašington i London koji stalno vrše pritisak na Srbiju i srpski narod da se kosovsko-metohijsko pitanje reši onako kako su oni zamislili, a ne kako bi bilo pravdeno da se reši", navodi Raković.

Po njegovoj oceni, "to što se govori i traži u Zagrebu", na Srbiju neće imati nikavog efekta. 

"Oni gledaju da budu na liniji što je više moguće i da oni daju inicijativu za neka radikalnija rešenja. Ne verujem čak ni da su dobili zadatak od nekoga da oni guraju to radikalno rešenje i da traže da se uvedu sankcije Srbiji. Međutim, misle da će, ako odu korak dalje, na taj način zadovoljili svoje sponzore u Briselu, a onda i one u Vašingtonu. Rešenje zavisi isključivo od zapadnih faktora, a ne od ovih ovde. Ne zavisi ni od Zagreba, ni od Sarajeva, ni od Cetinja, ni od Prištine, ni od Skoplja. Ako Zapad to bude hteo oni će to uraditi. Meni se čini da to nije na vidiku, ali ne znači da se neće preokrenuti situacija", kaže Raković. 

Navodi da bi još samo jedan događaj, mnogo manjeg intenziteta od onog u Banjskoj, mogao da izazove posledice, ali da kada je reč o sankcijama, smatra da bi one pre pogodile istaknute pojedince, nego državu. 

Prema Rakovićevim rečima, na Srbiju su se mnogi okomili zato što je ekonomski i politički ojačala.  

"Srbija je trn u oku, posebno sada kada je ekonomski ojačala i kada je počela da vraća samopouzdanje. Samopouzdanje se vratilo u čitav srpski narod gde god on da živi, to vidimo i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori. Sampouzdanje je u usponu i to nervira sve ove druge u regionu. Oni nemaju odgovor na superiornu politiku Srbije i takođe nemaju odgovor na superiorne ideje koje dolaze iz Srbije. Onda posežu za tim nemoćnim argumentima - uvedite im sankcije, kaznite ih, ali to pokazuje njihovu slabost koje nisu dovoljno svesni", ističe Raković.

Raković zaključuje da sve te države koje se udružuju u saveze da bi oslabile poziciju Srbije, kada bi odmaravale snage sa njom u drugom geopolitičkom okruženju i borbi političkih ideja "ne bi imale nikakve šanse".