Rašić: Termin zajednica smeta Albancima, ja bih udruženje opština nazvao dživdžan

Nenad Rašić
Izvor: Ekonomia Online

Ministar za povratak i zajednice u vladi Aljbina Kurtija Nenad Rašić otvoreno izruguje pravima Srba na Kosovu i Metohije i predlaže da se umesto Zajednice srpskih opština koja garantuje veća prava i bezbednost Srbima formira – Udruženje dživdžana, piše Informer.

Nano Informer navodi, Rašić, koji je na sednicama Vlade glasao za izgradnju Kuritjevih baza na severu Kosova i za proslavu nezavisnosti Kosova, nedavno je gostujući na jednoj televiziji izneo svoj plan da se poništi ZSO, jer Albancima i Kuritju ne odgovara i formira "nekakvo udruženje ptica".

Sada je mnogo jasnije zbog čega Rašić napada predsendika Aleksandra Vučića, državu Srbiju i Srpsku listu na Kosovu piše Kurir, koji prenoci citat rašićeve izjave za Al Džaziru.

"Eto i to, ajde da izbegnemo one terminologije koje mogu da budu minska polja recimo, zajednica kao terminologija je kod Albanaca toliko iskompromitovana da vi kad pomenete zajednica, udruženja recimo stanara neke zgrade, odmah se pomisli na ZSO. Ja bih nazvao udruženje recimo, evo sad improvizujem, udruženje opština ja bih nazvao dživdžan. Dživdžan je tipična ona ptica koja je slobodna na našem potručju i mi kosovski Srbi, na primer ja, iz reona gde sam odrastao, mi volimo da sebe nazivamo Dživdžani, jer mi kao navodno pevušimo dok pričamo, to akcentovanje naše na kraju reči, a ne na sredini. Uglavnom, u ovom slučaju bilo bi dobro promeniti taj naziv u suštini, što da ne, jer vi ovde imate faktički otvoreno polje za bilo koje inovacije. Кod nas je problem što prištinska strana ne prihvata inovacije jer povezuje sve automatizmom za reč zajednica, a sa druge strane što mi kosovski Srbi nismo uključeni u to, nema inovativnih ideja koje bi mogle da budu suštinski iste, u smislu šta je temelj tog organizovanja, a u tom imenu drugačije", rekao je Rašić.