Ratli: Velika Britanija će glasati za članstvo Kosova u SE

Kosovo - Velika Britanija
Izvor: Twitter

Britanski poslanik Dejvid Ratli potvrdio je danas da će njegova zemlja glasati za članstvo Kosova u Savetu Evrope, uprkos tome što neke države Kvinte traže formiranje ZSO pre donošenja konačne odluke, piše Albanijan post.

“Mogu da potvrdim da će Velika Britanija glasati za članstvo Kosova u Savetu Evrope“, izjavio je Ratli tokom parlamentarne debate o bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

Uoči donošenja odluke o prijemu Kosova u Savet Evrope, glavne evropske zemlje, poput Nemačke, Francuske i Italije, poslale su snažne signale da će svoju podršku Kosovu usloviti osnivanjem ZSO, navodi Albanijan post, ali ističe da se čini da uspostavljanje ovog mehanizma nije uslov za Britance.

Predsednica Odbora za spoljne poslove u Parlamentu Velike Britanije Ališa Kerns je, govoreći o sugestijama da je formiranje Zajednice srpskih opština uslov za budući napredak Kosova, istakla da saveznici ne treba da vrše pritisak na Kosovo da započne procedure za osnivanje ovog udruženja.

"Neki kažu da Kosovo treba da bude primljeno u Savet Evrope samo ako stvori neku vrstu asocijacije. Velika Britanija se tome mora oštro suprotstaviti – glasaće za Kosovo u Komitetu ministara ovog meseca, bez obzira na napredak u formiranju ZSO ili pozive saveznika za to”, rekla je ona.