Redovi pred bankomatom zbog odluke CBK, baka Dubravka: Pamtim dva rata, nikada ovako teško za Srbe na Kosovu nije bilo

Dimitrije Đorđević
Izvor: TV Most

Penzioneri i primaoci socijalnih davanja su kategorije stanovništva koje su najviše pogođene ukidanjem dinara, a 90-godišnja Dubravka Radović iz Severne Mitrovice kaže da je očajna jer ne zna kako će ubuduće primate penziju. Njen sugrađanin, Dimitrije Đorđević, korisnik socijalne pomoći, strahuje da će doći u sitaciju da nema sredstava za osnovne životne namirnice, prenosi TV Most.

Dubravka Radović iz Severne Mitrovice ima 90 godina. Pamti dva rata i kaže da od tada do danas, ovako teško nije bilo.

„Ja sam jedan od penzionera koji penziju primaju na kućnu adresu. Ostala sam tako jer mi je poštar donosi uredno… Ja sam ipak stara. Sad vidim da to i nije baš najbolјe. Trebalo je da ovlastim nekog od dece. Ali, evo vidim i moja komšinica stajala je juče u redu dva sata i na kraju je uzela 5.000 dinara” kaže Dubravka.

Podseća da već godinama redovnu terapiju ne može da dobije na recept, da joj zbog godina nije baš komotno da putuje do Raške kako bi podigla svoje sledovanje. Ako deca ne idu nekim poslom u centralnu Srbiju, lekove kupuje, ako ih uopšte nađe u ovdašnjim apotekama.

“Sine moj, ja samo za lekove dajem toliko (5.000 dinara), a evo juče mi stigao i račun za struju. Tamo piše da platim do 10. marta. Pa kako ću? I ako daju penziju, pitanje je, kako da platim?”

Dubravka kaže da joj je sin doneo lekove pre nekoliko dana, jer je poslom bio u Kralјevu.

„Hvala Gospodu, tu su mi deca i unuci. Oni su blizu, a šta će oni koji nemaju nikoga. Ima starih i bolesnih, pa i nepokretnih“, pita se Dubravka.

Kaže, pamte njene generacije mnoga teška vremena koja ne priliče savremenom društvu.

“Bilo je sirotinje i nemanja, pamtimo vreme kad smo jedan hleb delili na deset delova, ali nije više to vreme. Valјda ova deca treba da idu napred i da se još koji dan brinu o nama starima i nemoćnima”, priča nam baka Dubravka koja je na pragu desete decenije.

Kao živi svedok teške istorije koja je ove prostore obeležila tokom 20. veka, Dubravka prekoreva odgovorne, ali ostavlјa mesto nadi da će se stvari promeniti nabolјe.

“Ovo je strašno, niko se ne pita i ne obraća pažnju koliko dugo mi bolesni ne možemo da podižemo lekove na recept ovde na Kosovu. I mi smo radili, plaćali doprinose da sutra možemo da imamo mirnu starost. Ništa ovo ne valјa, život ovde je veliki izazov za one koji su ostali. Nadamo se da će nešto da se promeni, da će neko da se urazumi, da će neko da se uozbilјi i da će na kraju ovaj narod ostati da živi na svojoj dedovini“, rekla nam je na kraju razgovora Dubravka.

Ukidanje dinara poremetilo je svakodnevni život i mlađih. Plate koje se isplaćuju iz centralne Srbije, kao i socijalna davanja, nemoguće je podići u celosti, jer od kako je odluka o ukidanju dinara stupila na snagu, zabranjen je i unos dinara na područje Kosova. Filijala Banke Poštanska štedionica u Severnoj Mitrovici zbog toga dinare isplaćuje “štedlјivo”, 10.000 po čoveku, dok je u zvečanskoj filijali, od jutros ovaj iznos smanjen na 5.000. To je razlog velikih gužvi ispred filijala ove banke u Severnoj Mitrovici.

Na bankomatima u Severnoj Mitrovici već duže vreme stoje obaveštenja da novca u njima nema, a ispred ispostave PŠ se stvaraju dugi redovi Srba, koji čekaju na isplatu svog novca. Jedan od njih je i Mitrovčanin Dimitrije Đorđević, korisnik socijalne pomoći, koji je sve zabrinutiji za svoju porodicu, jer strahuje da će doći u sitaciju da nema sredstava za osnovne životne namirnice.

"Teška je situacija, nije lako, dinara nema u Mitrovici, tačnije na celom Kosovu... Nadamo se da će Priština uvideti da mi mladi možda i možemo da podnesemo put, ali je najteže za one koji su stari, bolesni, invalidi, koji moraju, koji su prinuđeni da idu u najbližu filijalu Raška ili Novi Pazar”, kaže Dimitrije.

On se, kao i svi Srbi na Kosovu uzda u Beograd i državu Srbiju.

"Nije ni malo lako, teško je , ali se nadamo da će Beograd postići dogovor sa Prištinom i rešiti ovu situaciju u kojoj se trenutno nalazimo”, ističe Dimitrije i dodaje da nema nameru da ode sa ovih prostora.

"Ovo je moj dom, moja kuća, nadam se da ću ostati ovde sa porodicom”, poručuje Dimitrije i dodaje da Srbi nose borbenost u svojim genima i da su, što su više izloženi pritiscima, sve odlučniji da ostanu na svojim ognjištima.

Podsetimo, Srbija izdvaja značajna sredstva za najugroženije na Kosovu i čini sve da im olakša položaj, koji je zbog odluke Prištine da ukine platni promet sa centralnom Srbijom, najteži do sada.