Reka: EU blokira viznu liberalizaciju zbog vladavine prava

Bljerim Reka
Izvor: KTV, prt. sc.

Bivši ministar evropskih integracija Bljerim Reka rekao je da je borba protiv organizovanog kriminala na Kosovu očigledno podelila EU, Britance i Amerikance, prenosi Koha.

Po njegovom mišljenju, dok Brisel zahteva suzdržanost od Kosova, Vašington i London podržavaju Vladu Kosova za najnoviju akciju na severu.

„EU, koja već dve decenije traži od balkanskih država konkretne dokaze o vladavini prava, čak je blokirala viznu liberalizaciju za Kosovo, juče je kritikovala mere Vlade Kosova za njihovu primenu. Borelj slepo prenosi „doktrinu neutralnosti“ za Kosovo od svog autora - svog sunarodnika, Solane. "Konačno, na Brdu se videlo da će članstvo Balkana u EU, pored unutrašnjih reformi država članica, sada zavisiti i od unutrašnjih reformi same EU", rekao je on.

Prema njegovim rečima, američka i britanska ambasada u Prištini u međuvremenu nemaju dileme da je Vlada Kosova sprovela zakon na celoj teritoriji Kosova i da to treba nastaviti.

„Dok EU više voli demokratiju, SAD i UK se vraćaju izvorima liberalne demokratije: niko iznad zakona. Razlika ima ime: demokratija - „stabilokratija“, napisao je Reka.